Tilinpäätösmallit – kirjoittajien ja kirjanpitotoimikunnan yhteistyön tulos

Tilinpäätösmallien päivitykset ovat tältä vuodelta julkaistu. Tänä vuonna Osakeyhtiön tilinpäätösmalli -julkaisulla on ollut uusi päivittäjä Jere Niskanen KPMG:n Kuopion toimistosta. Kirsi Rasinaho ehti olla päivittäjänä kolmen vuoden ajan toteuttaen mm. kirjan rakennemuutosta.

“Pääsin tutustumaan kirjan kirjoittamiseen alkusyksystä 2020, kun kirjan edellinen kirjoittaja, Kirsi Rasinaho kysyi olisiko minulla ajatuksia erilaisiin liitetietoihin. Oli kiva nähdä, että jo Osakeyhtiön tilinpäätösmalli 2020 -kirjassa näkyi muutamassa kohdassa oma kädenjälki. Vuoden 2021 painoksessa olen pyrkinyt lisäämään esimerkkejä varsinkin liitetietoihin. Niitä kun ei koskaan tunnu olevan liikaa”, kertoo Jere Niskanen.

Tämä vuosi oli itselleni ensimmäinen Suomen Tilintarkastajat ry:n kirjanpitotoimikunnan puheenjohtajan ominaisuudessa. Kirjanpitotoimikunnassa olen ollut mukana vuodesta 2017 alkaen. Kirjanpitotoimikunnan keskeisimmäksi tehtäväksi on muodostunut tilinpäätösmallien vuosittaisten päivitysten kehittäminen ja kommentointi sekä erityisesti osakeyhtiömallin sisällöstä vastaaminen.

Kirjanpitolautakunnan uusi yleisohje kirjanpidon menetelmistä ja aineistoista voitaneen mainita yhtenä merkittävimpänä päivityksen aiheena. Sinällään vuosittain erityisesti osakeyhtiön tilinpäätösmallin päivittäjän kanssa on kirjanpitotoimikunnassa käyty keskustelua erinäisistä päivitystarpeista. Tänä vuonna keskustelua käytiin mm. lainojen kovenanttiehtojen rikkoutuessa saadun waiverin vaikutuksesta lainojen esittämiseen tilinpäätöksessä ja tältä osin esimerkkejä on hieman päivitetty.

Toivottavasti tilinpäätösmallit toimivat jatkossakin apuna käytännön työssä ja palvelevat käyttötarkoitustaan tilinpäättäjien käsikirjoina. Palautetta otetaan mielellään vastaan, jotta voimme kehittää kirjoja myös jatkossa. Kiitokset vielä kaikille kirjojen päivittäjille ja prosessissa mukana olleille!

“Suosittelen kirjaa kaikille taloushallinnon ihmisille. Osakeyhtiön tilinpäätösmalli 2021 on helppolukuinen ja kattava teos tilinpäätöksen laadintaan alati muuttuvassa maailmassa”, täydentää Jere.

Kirjoittaja: Saila Lähdekorpi, KPMG Oy Ab, kirjanpitotoimikunnan pj

Tilinpäätösmallit, kirjat ja koulutukset

Tutustu tilinpäätösmalleihin ja muihin kirjoihin

Tutustu koulutusvalikoimaan

Lisää samasta aiheesta

Blogit

Suosittu ESG-R yritysvalmennus starttaa jälleen syksyllä!

Suosittu ESG-R yritysvalmennus on tullut tämän kevään osalta päätökseen. Tiukan lopputentin jälkeen kouraansa sai ESG-R-asiantuntijan […]
Lue lisää
Blogit

Tilintarkastusasiakkaan raportointiin vaikuttavien tietovirtojen tunteminen ja riskien arviointi

ISA 315 -standardin mukaan tilintarkastajan on riskienarviointitoimenpiteitä suorittamalla muodostettava käsitys tarkastettavan yhteisön tilinpäätöksen laatimisen kannalta […]
Lue lisää
Blogit

Kirjanpito on täynnä haastavia kysymyksiä!

Kirjanpitoon ja tilinpäätökseen liittyy lukuisia erityiskysymyksiä, joita tulee käytännössä ratkaista tapauskohtaisesti. Viime vuosien aikana on […]
Lue lisää

Lisää samasta aiheesta

Poimintoja ST-Akatemian tuotteista ja palveluista

Scroll to Top