Uusi yleisohje konsernitilinpäätöksen laatimisesta Tuomas Honkamäen sanoin

 Riitta Laine, asiantuntija, Suomen Tilintarkastajat ry 

”Huhut konsernitilinpäätöksen kuolemasta ovat vahvasti liioiteltuja.”

Keskiviikkoaamuna 26.4. kokoontui joukko pitkän kevään väsyttämiä tilintarkastajia Suomalaiselle Klubille nauttimaan laadukasta aamupalaa ja kuuntelemaan Tuomas Honkamäen (PwC) esitystä. Esityksen aiheena oli maaliskuussa julkaistu, konsernitilinpäätöksen laatimista koskeva kirjanpitolautakunnan yleisohje.

Tuomas todella tietää, mistä puhuu. Tuomas olikin luonteva valinta alustajaksi, koska hän toimii kirjanpitolautakunnan jäsenenä siinä missä yhdistyksemme kirjanpitotoimikunnan jäsenenäkin.

”Tuhoismeilta” ei vältytty

Tilaisuudessa käytiin vauhdikkaasti ja runsain sanankääntein läpi uuden yleisohjeen merkittävimmät muutokset. Muutosten pääkohtien lisäksi tilaisuudessa kuultiin muutama ainutlaatuinen tuhoismi*, jotka värittivät esitystä ja valottivat ajatuksia yleisohjeen takana hieman lisää.

”Miksi keksiä pyörää uudelleen”

Tuomaksen mukaan ohjeistukseen haettiin apua mm. IAS-maailmasta, lautakunta kävi runsaasti keskusteluja ja valmistelu oli huolellista. Lopulliseen yleisohjeversioon pääsi silti lipsahtamaan muutama harmiton viittausvirhe.

Kurkistuksia tulevaan

Tarkkana tilintarkastajana Tuomas ylitti alustukselle annetun ajan vain kolmella minuutilla. Esitys oli ”tyrmännyt kuulijat” kattavuudellaan, eikä keskusteluosuus vienyt ylimääräistä aikaa osallistujilta. Tilaisuuden päätteeksi kuultiin vielä lyhyt katsaus siitä, mitä kirjanpitolautakunnassa on parhaillaan työn alla. Tuomas ennakoi, että ennen kesälomia ilmestyisi uusi perustajaurakointiohje. Myöhemmin tänä vuonna on luvassa myös ohje tuloslaskelman ja taseen esittämisestä.

*Mikä on tuhoismi

Tuomas Honkamäki tunnetaan myös lempinimellä TuHo. Siitä kyseinen termi muotoutui täällä Suomen Tilintarkastajien toimistolla.

Lue myös Tuomaksen blogi yleisohjeeseen liittyen >