Digitalisoituva taloushallinto – toimintamallit muutoksessa

Olli Ainasvuori: Taloushallinnon toimintamallien muuttuminen ravistelee alan toimintamalleja ja toimijoita. Se tarjoaa toisille mahdollisuuksia kasvaa

Olli Ainasvuori, partneri, MOST Digital

Olympialaisten jälkimainingeissa digitalisaatiota pohtiessani tulee mieleen V-tyyli ja luisteluhiihto. Nämä nykyisin hyvin vakiintuneet urheilumuodot olivat mullistavia muutoksia lapsuuteni talviurheilukilpailuissa. Molemmat kohtasivat varsin suurta kritiikkiä ja vastustusta, mutta niistä huolimatta muuttivat lajeja merkittävästi – käytännössä aivan toiseksi.

Taloushallinnon V-tyyli on digitalisaatio ja luisteluhiihto robotiikka. Ala muuttuu hurjalla vauhdilla ja se näkyy kaikkialla. Jo pitkään arkipäivää ollut sähköinen taloushallinto on säilyttänyt alan toiminnot ja toimintamallit kohtuullisen muuttumattomina, mutta samalla kehityskulku on hieman huomaamattakin luonut edellytykset isolle muutokselle. Digitaalinen aineisto on robottien ruokaa.

Digitalisaatio ja robotiikka ovat taloushallintoa muuttava ilmiö!

Taloushallinnon toimintamallien muuttuminen ravistelee alan toimintamalleja ja toimijoita. Se tarjoaa toisille mahdollisuuksia kasvaa ja kehittyä, toiset taas häviävät muutoksen pyörteisiin. Suurimman hyödyn muutoksesta keräävät kuitenkin asiakkaat ja taloushallinnon tuotosten hyödyntäjät. Digitalisaatio ja robotiikka mahdollistavat reaaliaikaisemman, luotettavamman ja kustannustehokkaamman taloushallintopalvelun, jonka tuloksia voidaan hyödyntää paljon entistä paremmin liikkeenjohdon tarpeisiin.

Miksi maailma sitten digitalisoituu? Kuten todettu, sähköistyminen on luonut perustan muutokselle. Varsinainen syy on kuitenkin asiakasarvo, jonka kasvattamisen digitalisaatio mahdollistaa ennennäkemättömästi. Digitalisaatio ja robotiikka mahdollistavat uusien asiakasarvoa tuottavien toimintamallien, palveluiden ja tuotteiden kehittämisen sekä jakelun tavalla, joka jyrää vanhat toimintamallit alleen. Vanhoilla toimintamalleilla ei yksinkertaisesti enää pärjää, kuten ei pärjää perinteisellä tyylillä luisteluhiihtäjällekään.

Uusia tehtäviä, muuttuvia rooleja

Digitalisaatio ja robotiikka muuttavat väistämättä myös taloushallinnon työtehtäviä. Usein esitetty kysymys kuuluu, vievätkö robotit talouden ammattilaisten työt. Kysymykseen pitää vastata myöntäen: nykymuotoiset työtehtävät katoavat monelta osin. Toisaalta tilalle tulee kuitenkin uusia, osin ennennäkemättömiäkin tehtäviä. Yksinkertaistetusti todettuna, robotille sopivat työt siirtyvät robotille ja ihminen tekee muita töitä.

Työtehtävien muutos ei ole uutta – oma historiani tilintarkastajana on tästä opettava esimerkki. Kymmenen vuotta sitten tilintarkastajana työskennellessäni työtavat olivat aivan toisenlaiset kuin nykyään. Muutos jatkuu, ja uusien digitalisaatio- ja robotiikkavälineiden johdosta se tulee olemaan aikaisempaa nopeampaa. Asiantuntijatyötä tarvitaan kuitenkin aina, ja digitalisaatio sekä robotiikka mahdollistavat ihmisten keskittymisen niihin tehtäviin entistä paljon paremmin.

Elämme mielenkiintoista aikaa. Omana vinkkinäni jokaisen taloushallinnon alalla toimivalle ihmiselle ja yritykselle totean, että muutokseen kannattaa tarttua ajoissa. On paljon parempi toimia muutoksen tekijänä kuin muutoksen kohteena!

Tietoa kirjoittajasta

Olli Ainasvuori on MOST Digital Oy:n perustajaosakas. MOST Digital Oy tarjoaa asiakkailleen tietotyötä automatisoivia robotteja, koneälyä ja niihin liittyviä asiantuntijapalveluita.  Ollilla on yli 15 vuoden kokemus asiantuntija- ja johtamistehtävistä taloushallinnon, konsultoinnin ja tilintarkastuksen liiketoiminta-alueilla. Lisäksi Ollilla on syvällinen osaaminen organisaatioiden strategioista, prosesseista ja toimintamalleista sekä ICT-kehittämisestä. Viimeksi kuluneen vuoden aikana MOST Digital Oy on toteuttanut kymmeniä taloushallinnon automaatioratkaisuja ohjelmistorobotiikan ja koneoppimisen välineillä.

Lisää samasta aiheesta

Blogit

Suosittu ESG-R yritysvalmennus starttaa jälleen syksyllä!

Suosittu ESG-R yritysvalmennus on tullut tämän kevään osalta päätökseen. Tiukan lopputentin jälkeen kouraansa sai ESG-R-asiantuntijan […]
Lue lisää
Blogit

Tilintarkastusasiakkaan raportointiin vaikuttavien tietovirtojen tunteminen ja riskien arviointi

ISA 315 -standardin mukaan tilintarkastajan on riskienarviointitoimenpiteitä suorittamalla muodostettava käsitys tarkastettavan yhteisön tilinpäätöksen laatimisen kannalta […]
Lue lisää
Blogit

Kirjanpito on täynnä haastavia kysymyksiä!

Kirjanpitoon ja tilinpäätökseen liittyy lukuisia erityiskysymyksiä, joita tulee käytännössä ratkaista tapauskohtaisesti. Viime vuosien aikana on […]
Lue lisää

Lisää samasta aiheesta

Poimintoja ST-Akatemian tuotteista ja palveluista

Scroll to Top