
Vastuut, ulkopuoliset järjestelyt ja muut hankalat liitetiedot
Liitetiedot ovat suomalaisissa, muiden kuin pörssiyritysten, tilinpäätöksissä aina olleet niukat, mutta vaatimattomat. Suomen yrityskentässä suurin […]
ESGpalvelu kokoaa yhteen kestävyysraportoinnissa ja vastuullisuudessa tarvittavan tiedon.
Säännöllisesti päivittyvä tietopalvelu jokaiselle osakeyhtiön tilinpäätöksen parissa toimivalle.
Elina Peill, Partner, Deloitte
Tilinpäätökseen pätee sama ohje kuin kaikkiin teksteihin blogeista romaaneihin. Teos tavoittaa kohderyhmänsä parhaiten, kun mietit ja tunnistat, kenelle olet sitä laatimassa. Ehkä romaania kirjoittaessa luovuus ottaa vallan ja kirja syntyy riippumatta siitä, onko sille tunnistettuja lukijoita tai ei. Tilinpäätöksessä tällaiseen vapauteen ei ole mahdollisuutta, sillä tuotoksen on täytettävä useampien säännösten vaatimukset. Silti olisi hyvä pysähtyä välillä miettimään, mihin tämä pitkien työpäivien hedelmä kypsyessään päätyy. Kuka pörssiyhtiön tilinpäätöstä oikein lukee?
Standardinsäätäjä IASB haluaa korostaa, että IFRS-tilinpäätös laaditaan sijoittajille: joko osakkeita ostaville tai velkarahoitusta tarjoaville tahoille. Teknologia on kuitenkin jo muuttanut tapaa, jolla tämäkin kohderyhmä tilinpäätöksiä käyttää, eikä muutoksen vauhti ole hidastumassa. SEC:n EDGAR-tietokannan päivittäisistä dokumenttien käyttäjistä jo 85 % on botteja, totesi Scott W Bauguess puhuessaan viime toukokuussa koneluettavuuden merkityksestä nykyisessä tekoälyintensiivisessä maailmassamme. Internet botti on robotti eli ohjelmisto, joka tekee automatisoituja hakuja internetin välityksellä. Vaikka tieto loppujen lopuksi päätyisikin sijoittajan käyttöön, kulkee se nykyään yhä useammin bottien ja muiden automatisoitujen vaiheiden kautta valmiiksi pureskeltuna tämän näytölle.
Mitä merkitystä siis enää on sillä, missä muodossa tilinpäätös laaditaan? Onko väliä, muodostuuko tilinpäätöksissä eri aihealueista ymmärrettäviä kokonaisuuksia, jos joku – tai oikeammin jokin – kuitenkin murskaa luvut ja tuottaa niistä analyysin ennen kuin tieto saavuttaa sen pääasiallisen käyttäjän. Harvat botit pystyvät analysoimaan kuvia. Teksteistäkään ei saada irti vielä ihan kaikkea tietoa. Miksi emme siis laatisi vain koneluettavia XBRL-raportteja ja maksimoisi näin analyysien tehot?
Itse tilinpäätösten merkityksellisyydestä ja läpinäkyvyydestä, ymmärrettävien ja juuri kyseessä olevan liiketoiminnan ominaisuuksista lähtevien kuvausten tärkeydestä, paljon puhuvana ajaudun vähän väliä kriisiin ristiriitaisten ajatusteni kanssa. Teknologioita pitää ilman muuta hyödyntää ja erilaisten tilinpäätösten käyttötapojen tarpeet huomioida, mutta emme saa päästää tilinpäätöksen erityistä luonnetta unohtumaan. Me, IFRS-osaajat ja taloudellisen raportoinnin ammattilaiset, laadimme nämä kuvaukset hyvin tuntemamme yrityksen toiminnasta. Kyllä, ne perustuvat ajanjaksoon, joka päättyi jo tovi sitten. On totta, että pelkät luvut saisimme julkaistua vikkelämmin. Tähän viiveeseen on kuitenkin hyvä syy – ainakin toistaiseksi.
Tilinpäätös on pureskeltu kokonaisuus, eikä kenen tahansa toimesta. Tilinpäätöksen on laatinut tiimi, joka tuntee kyseisen liiketoiminnan paremmin kuin kukaan muu. Tilinpäätöksessä esitetään tiedot sellaisina kokonaisuuksina, jotka tämän sisäpiirin tiimin mielestä parhaiten kuvaavat juuri tämän yrityksen liiketoimintaa. Nämä tiedot on myös varmennettu sekä yrityksen sisäisissä prosesseissa, että tilintarkastajien toimesta. Tämä vaatii hieman aikaa. Tilinpäätöksessä oleva tieto on siis merkityksellistä, paikkansapitävää sekä täydellistä – mitä muuta bottikaan voisi toivoa? Tai se ihminen, joka helposti saatavilla olevan koneellisesti analysoidun tiedon perusteella kiinnostuu juuri sinun yrityksestäsi, klikkaa auki tilinpäätöksen ja aloittaa tutustumisen juurikin niistä kuvista.
Lisää si Arvonmääritysten merkitys yritystoiminnassa tuntuu vain jatkavan kasvuaan. Omassa työssäni PwC:llä tarve määrittää arvo […]
Timo Partanen: Vaikka osakeyhtiön veroilmoitus perustuukin pitkälti yhtiön tilinpäätökseen, on verotuksen ja kirjanpidon välillä lukuisia eroja, jotka on osattava huomioida veroilmoitusta laadittaessa.
Riitta Laine: Mitkä tekijät kasvattavat tilintarkastukseen kuluvaa aikaa? Tilintarkastukseen käytetty aika vaikuttaa hintaan.
Liitetiedot ovat suomalaisissa, muiden kuin pörssiyritysten, tilinpäätöksissä aina olleet niukat, mutta vaatimattomat. Suomen yrityskentässä suurin […]
Yritysvastuu ja siihen liittyvä olennaisuus riippuu yrityksestä, toimialasta, toimintaympäristöstä ja ajasta jossa olemme. Olennaisuusarviointi tuo […]
Yrityksiltä edellytettävän ilmastonmuutokseen liittyvän tiedon ja raportoinnin määrä kasvaa voimakkaasti lähivuosina. Lisääntyvän lainsäädännön lisäksi erityisesti […]
Tulossa keväällä 2024
Onko yrityksesi kiinnostunut koulutuksesta?
Rakennamme luottamusta. Tahdomme kehittää taloudellista raportointia ja sinun sekä muiden talouden ammattilaisten osaamista.