
Vastuut, ulkopuoliset järjestelyt ja muut hankalat liitetiedot
Liitetiedot ovat suomalaisissa, muiden kuin pörssiyritysten, tilinpäätöksissä aina olleet niukat, mutta vaatimattomat. Suomen yrityskentässä suurin […]
ESGpalvelu kokoaa yhteen kestävyysraportoinnissa ja vastuullisuudessa tarvittavan tiedon.
Säännöllisesti päivittyvä tietopalvelu jokaiselle osakeyhtiön tilinpäätöksen parissa toimivalle.
Optimistisesti ajatellen ja dataan perustuen Woltille asetettujen korkeiden kasvu- ja kannattavuusodotusten saavuttaminen on mahdollista … se on tehty ennenkin! Mutta on selvää, että haasteita riittää – hyper sellaisia.
Kirjoittaja: Harri Seppänen | Kuva: Terhi Mattila
Palataan vielä kerran Woltiin. Wolt on kieltämättä uskomaton suomalainen kansainvälistymisen menestystarina – ja vielä kuluttajapalveluiden ja -hyödykkeiden alueella, jotka eivät ole olleet helppoja alueita suomalaisille yrityksille nokioiden, marimekkojen ja fiskarsien kuluttajabrändejä väheksymättä.
Mutta mikä tekee yrityksestä, joka ei ole tehnyt elinkaarensa aikana kertaakaan positiivista kassavirtaa tai tulosta, 7 miljardin arvoisen? Vastaus on yksinkertainen ja jo useassa yhteydessä julkisuudessa todettu: tulevaisuuden odotukset. Mitä ne odotukset voisivat olla konkreettisesti? … ja onko Woltilla oikeasti kyky saavuttaa niitä?
Yrityksen transaktiohinta, kuten osakkeiden markkinahinnatkin, heijastavat sijoittajien odotuksia sijoituskohteesta saatavasta taloudellisesta hyödystä – eli käytännössä sijoituskohteen tuottamista kassavirroista sijoittajalle. Kassavirrat puolestaan muodostuvat yrityksen kasvusta ja kannattavuudesta. Arvonmäärityksessä ennustetut eli odotetut kassavirrat – menneisyyden toteutuneilla kassavirroilla ei ole mitään vaikutusta arvoon – diskontataan nykyhetkeen sijoittajien tuottovaatimuksella, joka heijastaa odotettujen kassavirtojen, ja siis sijoittajan sijoituksesta odottamien tuottojen, toteutumisen epävarmuutta eli riskiä sekä rahan aika-arvoa. Tuloksena on sijoituksen rahamääräinen yrityksen fundamentteihin perustuva arvo tänään eli nykyarvo.
Riippumatta siitä mistä yrityskaupassa on maksettu – oli se sitten johto ja avainhenkilöt, asiakaskunta, uudet markkina-alueet, tehokas liiketoimintamalli, kriittinen massa, kasvupotentiaali, algoritmit tai data jne. – millään näistä ei ole merkitystä arvonmäärityksen näkökulmasta elleivät ne muutu kassavirraksi tulevaisuudessa. Samoin suorituksen avainmittarit – ei-taloudelliset KPI:it kuten myynti eli arvo per asiakas, asiakashankinnan kulut per asiakas, pysyvien tai toistuvien asiakkaiden suhde, jne. – kertovat tärkeää informaatiota ja muodostavat luottamusta siihen, että yritys on oikealla polulla kohti kannattavaa kasvua ja kassavirran tuottamista. Mutta, jos niiden edustama polku muutu taloudelliseksi menestykseksi ja kassavirraksi… ei niillä ole merkitystä arvon luomisen näkökulmasta.
DoorDash maksaa siis omilla osakkeillansa Woltin osakkeista (ja optioista?) noin 7 miljardia euroa (8.1 miljardia USD). Mihin odotuksiin Woltin oston avulla aikaansaatavista tulevista kassavirroista – ja siis kannattavuudesta ja kasvusta – kyseinen hinta voisi rationaalisesti perustua?
Sovelletaan edellä etsittyjä ajatuksiin fundamentaalisesta arvosta ja sen muodostumisesta sekä pääomasijoittajien usein käyttämää ns. Venture Capital tai First Chicago menetelmää hyvin yksinkertaistetulla tavalla. Siinä kohteen arvo määräytyy tulevaisuuden arvon perusteella, kun yritys on saavuttanut tietyn kehitys tai kannattavuustason tulevaisuudessa (ja pääomasijoittajan suunnittelemana exit-hetkenä). Tarkkojen tietojen puuttuessa transaktion ehdoista, Woltin rahoitussopimusten ehdoista sekä johdon tulevaisuuden suunnitelmista, analyysissa joudutaan tekemään yksikertaisia ja yksikertaistavia oletuksia:
Tuloksena saadaan alla oleva taulukko, jossa on yrityksen oman pääoman arvon muodostuminen esitetyt sensitiivisyys- ja/tai skenaarioanalyysin muodossa.
Taulukko indikoi, että Woltin liikevaihdon tulisi kasvaa seuraavat viisi vuottaa (2022–2026) noin 30 %:n vuosivauhdilla (siis jos vuoden 2021 liikevaihto on noin 500 meur) ja saavuttaa noin 1.8 miljardin euron taso vuonna 2026. Kyseinen liikevaihto vastaa noin 12.4 miljoonaa asiakasta, jos vuosittainen ostojen määrä on 150 euro per asiakas (ennen ALVia). Lisäksi – ja mikä tärkeämpää odotusten toteutumisen kannalta – yrityksen olisi saavutettava 25–30 % ikuisesti ylläpidettävissä oleva katemarginaali (huom. tässä kate perustuen kassavirtaan omistajille, mutta myös karkeasti ”nettotulos %”) ja oltava siis noin 550 meur vuonna 2026.
Luonnollisesti on olemassa useita polkuja tai skenaarioita 7 miljoonan arvostustasoa vastaavalle kassavirtojen toteutumiselle – mukaan lukien pitempi tai lyhyempi aikahorisontti, jonka aikana positiivinen ja ylläpidettävä kannattavuuden ja kassavirtojen taso saavutetaan. Taulukko kuitenkin indikoi, että jos liikevaihdon kasvu jää merkittävästi 30 %:ia alemmalla tasolle seuravan viiden vuoden aikana, on saavutettavan katemarginaalin oltava huomattavasti korkeampi: esimerkiksi 20 % kasvulla katteen tulisi olla 40 %. Toisaalta kasvun ollessa korkeampi esim. 40 %, kate voisi olla ”vain” 20 %. Toisaalta jos kannattavuuden ja kypsän elinkaaren vaiheen saavuttamiseen menee 10 vuotta – ja näin hyvinkin voi olla varsinkin kuin liiketoiminamalli voi elää ja muuttua ajan mukana – tällöinkin kasvun tulisi ylittää 20 % per vuosi ja kannattavuuden ylittää 20 % taso. Edelleen siis kovia – ehkäpä siis jopa hyper kovia – odotuksia!
Kasvu ja kate 30 % viisi vuotta peräkkäin: onko se edes mahdollista? Woltin onneksi kasvu ja kannattavuus vaatimusten ei täydy toteutua samanaikaisesti – vaan ensin huima kasvu ja sitten korkea kannattavuus. Siitä huolimatta odotukset ovat erittäin kovat.
Nopea ja kevyt data mining harjoitus paljastaa seuraavaa:
Huojentavaa kuitenkin on, että edellä mainittujen noin 100 korkean kasvun yrityksen joukkoon kuuluvat Woltin tappiota tekevät kilpailijat hollantilainen Just Eat Takeaway ja saksalainen Delivery Hero (DoorDashista ei ole saatavissa 5 vuoden tietoja). Toisaalta Statistan mukaan toimialan (Online Food Delivery) ennustetaan kasvavan maailmassa seuraavan viiden vuoden aikana ”vain” noin 10 % vauhdilla!
Optimistisesti ajatellen ja dataan perustuen Woltille asetettujen korkeiden kasvu- ja kannattavuusodotusten saavuttaminen on mahdollista … se on tehty ennenkin! Mutta on selvää, että haasteita riittää – hyper sellaisia.
Harri Seppänen, KTT, on yrityksen arvonmäärityksen ja taloudellisten analyysien sekä IVS-standardien asiantuntija, kouluttaja ja tutkija. Hän on ainoa suomalainen maailman suuriman yritysten arvonmäärittäjien yhdistyksen NACVA (USA) ja EACVA (Eurooppa) hyväksymä Practitioner Member. Hän on myös vieraileva tutkija (ei työsuhde) Aalto-yliopiston laskentatoimen laitokselle.
Harri toimii asiantuntijana koulutuksessamme Yrityksen taloudellisen suorituksen mittaaminen, analysointi ja toiminnan ohjaaminen (25.3.2022).
PS. Laskentataustaisena henkilönä on myös mielenkiintoista seurata, mitkä ovat DoorDashin tulevat analyysit ja arvioinnit transaktioissa tilinpäätökseen kirjattavan ja arvostettavan liikearvon eli goodwillin suhteen. Ostajaosapuolihan on usein halukas käyttämään – ainakin teorian mukaan – omia osakkeita maksuvälineenä, kun ne ovat yliarvostettuja markkinoilla. Tällöin seurauksena voi myös olla ostettavan kohteen yliarvostus. Onko DoorDash maksanut ”käyvän hinnan” vai tuhoaako se omistajiensa arvoa toteutuvalla transaktiolla? Toisaalta osakkeiden käyttö maksuvälineenä on myös yksi tapa pienentää näkemyseroja ostajan ja myyjän välillä kohteen arvosta ja siihen liittyvästä epävarmuudesta. Markkinoiden ensireaktio oli kuitenkin lupaavasti positiivinen.
Lisää si Arvonmääritysten merkitys yritystoiminnassa tuntuu vain jatkavan kasvuaan. Omassa työssäni PwC:llä tarve määrittää arvo […]
Timo Partanen: Vaikka osakeyhtiön veroilmoitus perustuukin pitkälti yhtiön tilinpäätökseen, on verotuksen ja kirjanpidon välillä lukuisia eroja, jotka on osattava huomioida veroilmoitusta laadittaessa.
Riitta Laine: Mitkä tekijät kasvattavat tilintarkastukseen kuluvaa aikaa? Tilintarkastukseen käytetty aika vaikuttaa hintaan.
Liitetiedot ovat suomalaisissa, muiden kuin pörssiyritysten, tilinpäätöksissä aina olleet niukat, mutta vaatimattomat. Suomen yrityskentässä suurin […]
Yritysvastuu ja siihen liittyvä olennaisuus riippuu yrityksestä, toimialasta, toimintaympäristöstä ja ajasta jossa olemme. Olennaisuusarviointi tuo […]
Yrityksiltä edellytettävän ilmastonmuutokseen liittyvän tiedon ja raportoinnin määrä kasvaa voimakkaasti lähivuosina. Lisääntyvän lainsäädännön lisäksi erityisesti […]
Ke 20.9.2023 klo 9.00-15.45
Rakennamme luottamusta. Tahdomme kehittää taloudellista raportointia ja sinun sekä muiden talouden ammattilaisten osaamista.