CSRD, hallitus ja yritysjohto
CSRD on monelle jo tuttu käsite, mutta mitä hallitukselta ja johdolta nyt vaaditaan? On sanomattakin […]
ESGpalvelu kokoaa yhteen kestävyysraportoinnissa ja vastuullisuudessa tarvittavan tiedon.
Säännöllisesti päivittyvä tietopalvelu jokaiselle kirjanpidon ja tilinpäätöksen parissa toimivalle.
Tilintarkastus – miksi siihen menevää aikaa on hyvin vaikea, ellei jopa mahdotonta ennustaa? Lue kirjoitukseni, niin tiedät!
Tilintarkastuksen tavoite on, että tilinpäätöksen oikeellisuudesta annetaan tilintarkastuskertomuksessa korkea eli ns. kohtuullinen varmuus. Tilintarkastaja saa kohtuullisen varmuuden hankkimalla riittävästi näyttöä siitä, ettei tilinpäätöksessä ole olennaisia virheitä. Näytön pitää soveltua tarkoitukseen.
Tilintarkastaja käyttää ammatillista harkintaa ja arvioi, paljonko ja minkälaista näyttöä hän tarvitsee toimeksiannossa. Harkintaa tarvitaan tarkastuksen suunnittelussa ja suorittamisessa sekä johtopäätösten tekemisessä ja raportoinnissa. Tilintarkastajan kokemus tarkastamisesta, asiakkaasta ja tilinpäätöstä koskevasta lainsäädännöstä vaikuttavat harkinnan käyttöön.
Osa tilintarkastuksen kestoon vaikuttavista asioista voi olla tiedossa etukäteen tai voi tulla tietoon tarkastusta suunniteltaessa. Osa tulee esiin vasta tarkastusta tehtäessä.
Vaatimuksia tarkastukselle tulee myös laeista ja standardeista.
Tarkastusta suunnitellessaan tilintarkastajan on huomioitava muun muassa
Jos asiakas on tuttu, tilintarkastajalla on hyvä käsitys ja kokemus siitä, miten tarkastus kannattaa tehdä. Tilikaudet saattavat kuitenkin poiketa toisistaan merkittävästi, joten eri tilikausina tarkastus voi kestää eri ajan.
Tilintarkastaja ottaa huomioon edellä mainitut asiat, kun hän arvioi asiakkaaseen ja tilinpäätöksen tarkastamiseen liittyviä riskejä. Hän kohdentaa tarkastusta erityisesti niihin seikkoihin, lukuihin tai tietoihin, joissa hän pitää virheen todennäköisyyttä suurimpana tai joiden hän arvioi vaikuttavan tilinpäätöksen käyttäjän taloudelliseen päätöksentekoon eniten. Riskisten ja monimutkaisten asioiden tarkastaminen vie luonnollisesti enemmän aikaa.
Riskiarvion pohjalta tilintarkastaja tekee tilintarkastuksen eli hankkii riittävästi oikeanlaista tilintarkastusnäyttöä. Tapa hankkia näyttöä vaihtelee asiakkaittain ja tilintarkastajittain. Tapaan vaikuttaa myös se, kuinka digitaalisesti tarkastus tehdään.
Tilinpäätöksestä on tarkastettava vähintään kaikki olennaiset luvut ja tiedot, mutta riskiarvio ohjaa tekemään enemmän ja syvällisempää tarkastusta riskisimpiin kohtiin. Jotkin tilinpäätöksen erät ovat luonteensakin vuoksi työläämpiä tarkastaa kuin toiset.
Tilintarkastus elää sen mukaan, mitä tilintarkastaja havaitsee tarkastusta tehdessään. Käsitys sekä tarvittavan näytön määrästä (riittävyys) että laadusta (oikeanlaisuus) voi muuttua tarkastuksen aikana.
Tarkastuksen valmistuttua on aika laatia tilintarkastuskertomus ja muut asiakkaalle mahdollisesti annettavat raportit. Tilintarkastajan antamien raporttien tulee olla ymmärrettäviä ja hyödyllisiä asiakkaalle, joten niiden laatimiseen on panostettava.
Mitä enemmän tilintarkastaja tekee havaintoja, sen työläämpää raportointi on. Esimerkiksi havaittujen virheiden vuoksi mukautettavan tilintarkastuskertomuksen laatimiseen kuluu yleensä enemmän aikaa kuin ns. puhtaan vakiomuotoisen kertomuksen laatimiseen.
Jokainen tilintarkastus on siis erilainen. Tilintarkastajan on lähes mahdotonta tietää etukäteen, paljonko on tehtävä tarkastusta, jotta saavuttaa kohtuullisen varmuuden tilinpäätöksen oikeellisuudesta.
Työmäärän arvioimisessa auttavat kokemus ja asiakastuntemus. Myös hyvä kommunikaatio asiakkaan, tilintarkastajan ja kirjanpitäjän välillä pitkin tilikautta.
Riitta Laine, KHT, tilintarkastusasiantuntija, Suomen Tilintarkastajat ry
Tutustu myös bloggaukseeni siitä, mitkä asiat lisäävät tilintarkastukseen kuluvaa aikaa.
Lue myös blogikirjoitus: Pienentääkö yleisluonteinen tarkastus tilintarkastajani palkkiota?
CSRD on monelle jo tuttu käsite, mutta mitä hallitukselta ja johdolta nyt vaaditaan? On sanomattakin […]
Suosittu ESG-R yritysvalmennus on tullut tämän kevään osalta päätökseen. Tiukan lopputentin jälkeen kouraansa sai ESG-R-asiantuntijan […]
ISA 315 -standardin mukaan tilintarkastajan on riskienarviointitoimenpiteitä suorittamalla muodostettava käsitys tarkastettavan yhteisön tilinpäätöksen laatimisen kannalta […]
Tulossa 12/2024
Koulutus on katsottavissa Rajaton-koulutuspalvelussa
Rakennamme luottamusta. Tahdomme kehittää taloudellista raportointia ja sinun sekä muiden talouden ammattilaisten osaamista.