Yritysjärjestelyt: Korostunutta huolellisuutta ketjujärjestelyihin
Kai Soini, Partner, yhtiöoikeuden asiantuntija, KPMG Oy Ab
Useammasta yritysjärjestelystä muodostuvat ns. ketjujärjestelyt vaativat korostunutta huolellisuutta. Suurin osa veroneutraaleista yritysjärjestelyistä toteutetaan yksittäisinä sulautumisina, jakautumisina, liiketoimintasiirtoina tai osakevaihtoina. Vaikka sulautumisessa olisi useita sulautuvia yhtiöitä tai jakautumisessa useita vastaanottavia yhtiöitä, yritysjärjestely on usein toteutettavissa yksittäisenä sulautumisena tai jakautumisena.
Laajat konsernirakenteen muutokset voidaan toteuttaa ketjujärjestelyllä
Osaa rakennejärjestelyistä ei kuitenkaan voida toteuttaa yksittäisellä yritysjärjestelyllä. Esimerkiksi konsernirakenteen uudelleenjärjesteleminen saattaa edellyttää useaa peräkkäistä tai päällekkäistä sulautumista, jakautumista, liiketoimintasiirtoa ja/tai osakevaihtoa.
Tällainen tilanne voi olla käsillä, jos esimerkiksi erillisillä yrityskaupoilla muodostetun alakonsernin juridinen rakenne halutaan järjestellä vastaamaan toiminnan operatiivista luonnetta. Tällöin useista konserniyhtiöistä voidaan joutua siirtämään yksittäisiä liiketoimintoja useisiin eri vastaanottaviin yhtiöihin.
Esimerkiksi viidestä erillisestä yhtiöstä siirretään suunnittelupalvelut yhteen yhtiöön, rakennuspalvelut toiseen yhtiöön ja huolto- ja ylläpitopalvelut kolmanteen yhtiöön. Järjestely voidaan toteuttaa muun muassa sulautumisella ja jakautumisella: ensimmäisessä vaiheessa neljä yhtiötä sulautetaan viidenteen ja tämän jälkeen kyseinen yhtiö jakautuu kolmeen vastaanottavaan yhtiöön.
Aikataulutus ja suunnitelmallisuus tarpeen
Kunkin sulautumisen ja jakautumisen täytäntöönpano kestää vähintään noin neljä kuukautta. Ketjujärjestelyn nopea läpivienti edellyttääkin usein sitä, että kaikki sulautumiset ja jakautumiset laitetaan vireille samaan aikaan. Järjestelyjen samanaikainen toteuttaminen mahdollistaa myös sen, että ulkopuolisia sopimuskumppaneita ja muita sidosryhmiä tiedotetaan järjestelyn lopputuloksesta eikä erikseen kustakin erillisestä vaiheesta.
“Sulautumisten ja jakautumisten täytäntöönpanojärjestyson suunniteltava huolellisesti, jotta oikeat varat ja velat ovat oikeaan aikaan oikeassa yhtiössä”
Ketjujärjestelyjen aikatauluttaminen ja toteuttaminen vaativat huolellista suunnittelua. Sulautumisten ja jakautumisten täytäntöönpanojärjestys on suunniteltava huolellisesti, jotta oikeat varat ja velat ovat oikeaan aikaan oikeassa yhtiössä. Suunniteltujen täytäntöönpanopäivien toteutuminen on myös varmistettava etukäteen, sillä yhden täytäntöönpanon lykkääntyminen saattaa vaikuttaa muiden järjestelyjen täytäntöönpanoaikatauluun.
Tasevaikutukset mallinnettava ennen järjestelyn toteuttamista
Ketjujärjestelyissä on korostunut myös tasevaikutusten ennakollisen mallintamisen merkitys. Järjestelyn toteuttaminen nopealla aikataululla ei mahdollista välitilinpäätösten laatimista eri vaiheiden välissä. Jos yritysjärjestelyt laitetaan vireille samaan aikaan, tasevaikutusten mallintaminen on välttämätöntä arvioitaessa sulautumisten ja jakautumisten vaikutuksia viimesijaisen vastaanottavan yhtiön taseeseen. Mallintamisella on merkitystä myös arvioitaessa osakeyhtiölain edellyttämällä tavalla vastaanottavien yhtiöiden velkojen maksun vaarantumista.
Juridiset, verotukselliset ja kirjanpidolliset vaikutukset huomioitava
Yritysjärjestelyjen osalta on aina muistettava, että niiden juridiset, verotukselliset ja kirjanpidolliset vaikutukset on huolellisesti selvitettävä ja suunniteltava ennakolta. Luonnollisesti selvitysten ja suunnittelun tärkeys entisestään korostuu järjestelyn monimutkaistuessa.
Uusimmat sisällöt
-
BlogitPk-yritys, kestävyysraportointi ja monta hyvää kysymystä
-
BlogitTekoäly taloushallinnossa
-
BlogitCSRD, hallitus ja yritysjohto
-
BlogitSuosittu ESG-R yritysvalmennus starttaa jälleen syksyllä!
-
BlogitTilintarkastusasiakkaan raportointiin vaikuttavien tietovirtojen tunteminen ja riskien arviointi
Uusimmat sisällöt
-
BlogitPk-yritys, kestävyysraportointi ja monta hyvää kysymystä
-
BlogitTekoäly taloushallinnossa
-
BlogitCSRD, hallitus ja yritysjohto
-
BlogitSuosittu ESG-R yritysvalmennus starttaa jälleen syksyllä!
-
BlogitTilintarkastusasiakkaan raportointiin vaikuttavien tietovirtojen tunteminen ja riskien arviointi
Lisää samasta aiheesta
Pk-yritys, kestävyysraportointi ja monta hyvää kysymystä
Tekoäly taloushallinnossa
CSRD, hallitus ja yritysjohto
Lisää samasta aiheesta
Pk-yritys, kestävyysraportointi ja monta hyvää kysymystä
Kesäkuussa (6/2024) järjestimme maksuttoman webinaarin ajankohtaisesta aiheesta: Kestävyysraportointi nyt – lainsäädäntö vs. käytännön työ. Webinaari […]
Tekoäly taloushallinnossa
Oletko valmis ottamaan seuraavan askeleen kohti tekoälyn hyödyntämistä taloushallinnossa? Meidän koulutuskokonaisuutemme “Tunnuslukujen kerääminen, analysointi ja […]
CSRD, hallitus ja yritysjohto
CSRD on monelle jo tuttu käsite, mutta mitä hallitukselta ja johdolta nyt vaaditaan? On sanomattakin […]
Poimintoja ST-Akatemian tuotteista ja palveluista
-
Sisäinen laskenta | Koulutus
Kannattavuuslaskenta ja hinnoittelu
Lue lisääKoulutus on katsottavissa Rajaton-koulutuspalvelussa
-
Kirjanpito | Koulutus
Yritysjärjestelyt – verotus, osakeyhtiölaki ja kirjanpito
720,00 € (+ alv)Lisää ostoskoriinTi 11.2.2025 klo 9.00-16.00
-