
Vastuut, ulkopuoliset järjestelyt ja muut hankalat liitetiedot
Liitetiedot ovat suomalaisissa, muiden kuin pörssiyritysten, tilinpäätöksissä aina olleet niukat, mutta vaatimattomat. Suomen yrityskentässä suurin […]
ESGpalvelu kokoaa yhteen kestävyysraportoinnissa ja vastuullisuudessa tarvittavan tiedon.
Säännöllisesti päivittyvä tietopalvelu jokaiselle osakeyhtiön tilinpäätöksen parissa toimivalle.
Opas luotettavan arvonmäärityksen yleisistä periaatteista ja vaatimuksista arvonmäärityksen laatijoille ja käyttäjille.
Käytännössä voit edelleen törmätä tähän: ”Kolmenkymmenen viiden vuoden kokemukseni perusteella kohteen arvo on 1.75 meuroa … +/–10%.”
Muodostiko tämä todellisuuteen perustuva ja virallisista yhteyksistä mukailtu lausunto ”riittävän ja luotettavan” todistusaineiston ja mielipiteen arvonmäärityksen kohteen arvosta? Antaisitko itse arvonmäärityksen toteuttajana kyseisen lausunnon? Luottaisitko arvonmääritysinformaation käyttäjänä tähän informaatioon päätöksissäsi? Voisiko tämän lausunnon perusteella arvostaa omaisuus- tai velkaeriä tilinpäätösraportoinnissa, verotuksessa ja muissa lain tai sopimusten vaatimissa tilanteissa?
Todennäköisesti antamasi vastaus kaikkiin neljään kysymykseen on ”ei” – tai ainakin sen pitäisi olla ”ei” – mutta silti käytännössä voidaan joutua tekemään merkittäviä päätöksiä kyseisen ”evidenssin” perusteella. Kyseinen lausunto täytti IVS (kansainväliset arvonmääritys- eli arviointistandardit) Sanaston 20.29 arvon käsitteen määritelmästä kuvauksen ”arvo on mielipide”. Mutta se ei täytä johdonmukaisen, objektiivisen ja luotettavan – tai läpinäkyvän ja vertailukelpoisen – sekä ammatillisesti ja eettisesti hyväksyttävän arvonmäärityksen vaatimuksia.
LATAA TÄSTÄ PIKAOPAS IVS-STANDARDIEN YLEISIIN PERIAATTEISIIN
IVS-standardit (International Valuation Standards) eli kansainväliset arvonmääritys- tai arviointistandardit ohjeistavat johdonmukaisen, objektiivisen ja luotettavan arvonmäärityksen toteutusta sekä raportointia. Se on tärkeä lähde niin arvonmäärittäjille kuin arvonmääritysten toimeksiantajille ja käyttäjille sekä arvonmääritysten tarkastajille.
Myös tilintarkastajan on ymmärrettävä – vaikka ei itse laatisikaan arvonmäärityksiä – muiden asiantuntijoiden tekemää työtä ja pystyttävä arvioimaan työn laatua ja luotettavuutta. Opas antaa ohjeistusta myös arvonmääritysten arvioinnille sekä tarkastamiselle.
Oheisesta oppaasta löydät tiivistetyn oheistuksen IVS-standardien yleisiin periaatteisiin, keskeisiin käsitteisiin sekä vaatimuksiin. Ohjeet käyvät niin eri varallisuuslajien arvonmäärityksiin (mm. yritykset, kiinteistöt, kiinteä ja irtain omaisuus) kuin eri arvonmääritystarkoituksiin (mm. transaktiot, verotus, tilinpäätösraportointi).
Harri Seppänen, KTT, CVA® on riippumaton yritysten arvonmäärityksen sekä taloudellisen suorituksen mittauksen ja analysoinnin asiantuntija, kouluttaja ja tutkija. Hän on ainut suomalainen NACVA (U.S.A) ja EACVA (Europe) hyväksymä Practitioner Member sekä CVA® koulutuksen ja tutkinnon suorittanut yrityksen arvonmäärityksen ja analysoinnin asiantuntija. Hän myös Aalto-yliopiston laskentatoimen laitoksen vieraileva tutkija (ei työsuhde). Hän kouluttaa ST-Akatemian yrityksen arvonmäärityksen sekä taloudellisen suorituksen mittaamisen ja analysoinnin ohjelmissa. Hän tehnyt soveltavan tutkimuksen yleisesti kansainvälisesti hyväksytyistä arvioinnin periaatteista (YHAP), johon myös tämän blogin liitteenä oleva opas perustuu. Tutkimusta on tukenut Jenny ja Antti Wihurin rahasto.
Yrityksen arvonmääritys – mitä, miksi ja miten? | To 6.10.2022 klo 9.00
Yrityksen arvonmäärityksen erityiskysymyksiä | Pe 7.10.2022 klo 9.00
Yrityksen taloudellisen suorituksen mittaaminen, analysointi ja toiminnan ohjaaminen | Ke 26.10.2022 klo 9.00
Lisää si Arvonmääritysten merkitys yritystoiminnassa tuntuu vain jatkavan kasvuaan. Omassa työssäni PwC:llä tarve määrittää arvo […]
Timo Partanen: Vaikka osakeyhtiön veroilmoitus perustuukin pitkälti yhtiön tilinpäätökseen, on verotuksen ja kirjanpidon välillä lukuisia eroja, jotka on osattava huomioida veroilmoitusta laadittaessa.
Riitta Laine: Mitkä tekijät kasvattavat tilintarkastukseen kuluvaa aikaa? Tilintarkastukseen käytetty aika vaikuttaa hintaan.
Liitetiedot ovat suomalaisissa, muiden kuin pörssiyritysten, tilinpäätöksissä aina olleet niukat, mutta vaatimattomat. Suomen yrityskentässä suurin […]
Yritysvastuu ja siihen liittyvä olennaisuus riippuu yrityksestä, toimialasta, toimintaympäristöstä ja ajasta jossa olemme. Olennaisuusarviointi tuo […]
Yrityksiltä edellytettävän ilmastonmuutokseen liittyvän tiedon ja raportoinnin määrä kasvaa voimakkaasti lähivuosina. Lisääntyvän lainsäädännön lisäksi erityisesti […]
Tulossa keväällä 2024
Pe 15.12.2023 klo 9.00-11.00
Ke 11.10.2023 klo 9.00-12.00
Rakennamme luottamusta. Tahdomme kehittää taloudellista raportointia ja sinun sekä muiden talouden ammattilaisten osaamista.