Arvonmääritys ja sen merkitys yritystoiminnassa tuntuu vain jatkavan kasvuaan. Omassa työssäni PwC:llä tarve määrittää arvo jollekin yritykselle, liiketoiminnalle tai omaisuuserälle tulee vastaan koko ajan useammissa yhteyksissä.
Verotuksen puolella käypä arvo ottaa koko ajan suuremman roolin, etenkin erilaisten transaktioiden ja siirtohinnoittelun kyseessä. Suomalaiset veroviranomaiset ymmärtävät nykyään erittäin hyvin arvonmäärityksiä ja pitkään voimassa ollut verohallinnon ohje perintö- ja lahjaverotuksesta, jota käytettiin paljon paremman puutteessa myös muissa yhteyksissä, näyttää nykyään hyvin erilaiselta kuin aiemmin. Aiemmin hyvin kaavamaisesti tehty arvonmääritys ei enää useinkaan kelpaa verotuksen pohjaksi.
Muutama vuosi sitten tullut mahdollisuus ennakolliseen keskusteluun tarjoaa erinomaisen tilaisuuden keskustella arvonmääritysmenetelmistä ja niissä käytetyistä oletuksista. Keskustelut viranomaisten kanssa ovat haastavampia, mutta samalla lopputuloksen kannalta selvästi parempia. Ennakollisen keskustelun joustavuus sopii erittäin hyvin vuoropuheluun arvonmäärityksen menetelmistä ja oletuksista.
Arvonmääritys tilinpäätöksessä
Tilinpäätösten puolella selkeä esimerkki arvonmääritysten leviämisestä on viime vuonna voimaan tullut uusi vuokrasopimuksia koskeva IFRS 16 -standardi. Standardista on monenlaisia mielipiteitä, mutta joka tapauksessa se toi mukanaan taloudellisen eliniän ja diskonttokorkojen määrittämistä uusissa yhteyksissä. IFRS-standardit eivät kosketa kaikkia suomalaisia yhtiöitä suoraan, mutta ne ohjaavat selvästi myös suomalaisia tilinpäätöskäytäntöjä.
Uskon, että arvonmääritysten merkityksen kasvu jatkuu. Verotuksen ja tilinpäätösasioiden lisäksi myös esimerkiksi sijoitustoimintaan liittyvä raportointi edellyttää aiempaa luotettavampia arvonmäärityksiä ja eri tahot tottuvat koko ajan haastamaan huonosti tehtyjä arvonmäärityksiä.
Arvonmäärityksiin liittyvä osaaminen ja ymmärrys on kasvanut myös muualla ja liian kevyesti tehdyt arvonmääritykset eivät usein enää riitä. Oletuksia ja käytettyjä menetelmiä pitää pystyä perustelemaan selvästi aiempaa paremmin.
Kirjoittaja: Esko Saura, PwC
Koulutukset
Katso kaikki ajankohtaiset sisäisen laskennan koulutukset Rajaton-koulutuspalvelusta.
Mikä on Rajaton-koulutuspalvelu? Rajaton-koulutuspalvelun asiakkaana saat kattavan koulutustarjonnan käyttöösi kiinteällä vuosimaksulla – pääset käsiksi kaikkiin ST-Akatemian taloushallinnon koulutuksiin yhdellä klikkauksella. Palvelu täydentyy jatkuvasti uusilla koulutuksilla. Koulutusraportilta näet kätevästi kaikki suorittamasi koulutukset. Rajaton-koulutuspalvelua voit kokeilla nyt myös maksutta!
Muista tutustua myös ESGpalveluun. ESGpalvelu kokoaa yhteen kaiken oleellisen ja ajankohtaisen perustiedon kestävyysraportoinnista ja vastuullisuudesta. Sisältää ESRS-standardien suomenkieliset tiivistelmät.
Lue myös blogikirjoitus: Miten tunnistat luotettavan arvonmäärityksen?
Lue myös blogikirjoitus: Covid 19 -kriisi: Osakemarkkinoiden odotuksista sekä hieman tilinpäätösten arvonalentumisriskistä