
Suomen Tilintarkastajat ry:n sertifikaattiopas
Suomen Tilintarkastajat ry:n ESG-varmentaja-sertifikaatti on todistus, jonka henkilö saa suoritettuaan hyväksytysti ESG-valmennusohjelman. Sillä henkilöt voivat osoittaa osaamisensa ja ymmärryksensä kestävyysraportoinnista ja sen varmentamisesta.

Suomen Tilintarkastajat ry:n sertifikaattiopas
Suomen Tilintarkastajat ry:n ESG-varmentaja-sertifikaatti on todistus, jonka henkilö saa suoritettuaan hyväksytysti ESG-valmennusohjelman. Sillä henkilöt voivat osoittaa osaamisensa ja ymmärryksensä kestävyysraportoinnista ja sen varmentamisesta.
Sisällysluettelo
Kuka voi rekisteröityä kestävyysraportointitarkastajaksi?
Rekisteröinnin edellytyksenä on, että
- henkilö on hyväksytty tilintarkastaja, tai
- henkilöllä on aikaisemmin saatu osallistumislupa HT-tutkintoon, mutta hän ei ole vielä suorittanut sitä hyväksytysti, tai
- henkilö on suorittanut HT-tutkinnon hyväksytysti, mutta häntä ei ole vielä hyväksytty tilintarkastajaksi, ja
- henkilö on suorittanut ST:n järjestämän ESG-valmennuksen hyväksytysti, tai hän on suorittanut muun organisaation järjestämää koulutusta kestävyysraportoinnista ja sen varmentamisesta vähintään 30 tuntia.
Rekisteröintihakemus on siirtymäsäännöksen nojalla tehtävä viimeistään 31.12.2027.
Sellaiset henkilöt, jotka ovat hakemassa osallistumislupaa HT-tutkintoon vuonna 2024 (tai myöhemmin), eivät pääse tilintarkastuslain siirtymäsäännöksen piiriin. Tämä tarkoittaa sitä, että heidän tulee suorittaa KRT-tutkinto.
Jos henkilöllä on aikaisemmin saatu ja 1.1.2024 voimassa oleva osallistumislupa HT-tutkintoon, tulee hänet tutkinnon suorittamisen jälkeen hyväksyä tilintarkastajaksi viimeistään 31.12.2025, jotta hän voi hakea KRT-rekisteröintiä siirtymäsäännöksen nojalla.
KRT-tutkinto järjestetään ensimmäisen kerran vuonna 2025. Tutkinnon järjestäjänä on tilintarkastusalan tutkintojen tapaan PRH.
Lisäksi hakijan tulee täyttää muita HT-tilintarkastajan edellytyksiä, jotka liittyvät mm. konkurssiin ja liiketoimintakieltoon. Hakija ei ole myöskään toiminnallaan saanut osoittaa olevansa sopimaton tehtävään.
Lue lisää: https://tilintarkastajat.fi/uutiset/kestavyysraportointitarkastajien-rekisterointi-alkaa/
Miksi hankkia ESG-varmentaja-sertifikaatti?
Sertifikaatilla pystyt todentamaan valmennusohjelmasta saamasi osaamisen ja osoittamaan pätevyytesi kestävyysraportoinnin varmentajana.
Patentti- ja rekisterihallitus (PRH) aloittaa kestävyysraportointitarkastajien rekisteröinnin vuoden 2024 alussa. Henkilö, joka on suorittanut ST:n järjestämän ESG-valmennusohjelman, voi rekisteröityä PRH:n hyväksymäksi KRT-tilintarkastajaksi, kun muut edellytykset täyttyvät.
Mikä on ESG-valmennusohjelman toteutustapa?
Valmennusohjelma koostuu verkkokurssista, jossa voi edetä omaan tahtiin, sekä etä- ja hybridikoulutuspäivistä. Koulutuspäivistä tulee jälkikäteen tallenteet, joiden avulla voi palata aiheisiin koko valmennusohjelman ajan vuoden loppuun asti. Tallenteet mahdollistavat valmennusohjelman aloittamisen joustavasti. Valmennusohjelmaa ei voi suorittaa enää viimeisen loppukokeen sulkeuduttua ja valmennusohjelma tulee suoritta kokonaisuudessaan toteutusvuoden aikana.
Mikä on ESG-valmennusohjelman kesto?
ESG-valmennusohjelmassa on 33 tuntia luentoja ja kokonaiskesto (verkkokurssi, koulutuspäivät, itsenäinen opiskelu ja kokeet) on n. 45 h.
Kuinka ESG-valmennusohjelman kokeet suoritetaan?
Valmennusohjelma sisältää kolme koetta, jotka testaavat jokaisen moduulin aihealueen osaamista.
- Läpipääsyprosentti: 80 %
- Toteutustapa: verkkokokeet, jotka ovat itsenäisesti suoritettavissa
- Pituus: n. 20 monivalintakysymystä
Mitä osaan ESG-valmennusohjelman jälkeen?
- Valmennuksen jälkeen sinulla on riittävän hyvä osaaminen ja valmiudet varmentaa kestävyysraportti vaadittavien kriteerien mukaisesti.
- Ymmärryksesi varmennusmetodologiasta ja yritysmaailmasta syvenee, mikä tukee kestävyysraportoinnin tarkastamista.
- Osaat tehdä perusteltuja johtopäätöksiä ja antaa suosituksia yrityksen vastuullisen toiminnan kehittämisestä.
Pitääkö minun ylläpitää osaamistani ESG-varmentaja-sertifikaatin jälkeen?
Lainsäädäntö ja vaatimukset päivittyvät sekä toimintaympäristö elää jatkuvasti, siten kouluttautuminen sekä osaamisen ylläpito on erittäin tärkeää. Tilintarkastaja on myös velvollinen pitämään yllä ja kehittämään ammattitaitoaan. Ylläpitokoulutuksen myötä saat viimeisimmät tiedot ja todistuksen päivitetystä osaamisestasi.
Julkaistaanko sertifikaatin saaneiden nimet?
Suomen Tilintarkastajat ry ja ST-Akatemia Oy voivat julkaista nimen ja yrityksen kaikista sertifikaatin saaneista, jotka ovat siihen antaneet erillisen luvan. Löydät lisätietoa siitä, miten käsittelemme henkilötietoja tietosuojaselosteistamme ST-Akatemia Oy ja Suomen Tilintarkastajat ry.