ESG-Akatemia sisältää:
Tervetuloa ESG-Akatemiaan!
ESG-Akatemia tarjoaa lukuisia koulutuksia, tietopalvelun työkaluineen, verkkokirjan sekä yhteisön tuen, jotta onnistut käytännön työssä kohti kestävämpää huomista. Kaikki ajankohtainen ESG-tieto on helposti saatavilla – yhden klikkauksen takana.
ESGpalvelu
ESGpalvelu tarjoaa kaiken tiedon, mitä tarvitset kestävyysraportoinnin aloittamiseen. Jatkuvasti päivittyvä tietopalvelu sisältää aina ajankohtaista tietoa sekä tehokkaat työkalut ESRS-standardien oppimiseen ja soveltamiseen.
ESG-Akatemian koulutukset
ESG-Akatemian verkkokirja
ESG ja kestävyysraportointi – Yritysjohdon vastuu ja mahdollisuus
Kirjassa kuvataan uutta EU:n kestävän rahoituksen lainsäädäntöä ja kestävyysraportointidirektiivin (CSRD) lainsäädännöllisiä vaikutuksia yritystoimintaan, erityisesti johdon ja hallituksen näkökulmista.
Siinä kerrotaan käytännönläheisesti keinoista, joiden avulla yritysjohto voi analysoida yrityksen omaa tilannetta ja rakentaa vahvalle pohjalle uudet, kestävyysraportoinnin edellyttämät menettelytavat.
ESG-Akatemian työkalut
UUTTA!
ESRS-navigaattori tuo standardit ulottuvillesi helposti ymmärrettävässä muodossa ja auttaa sinua hahmottamaan raportoitavat datapointit.
✔ Valitse ne ESRS-standardit, jotka ovat yrityksellesi olennaisia raportoinnissa. Esimerkkien kautta saat kätevästi lisätietoa kustakin standardista.
✔ Lataa datapointit Word- tai Excel-tiedostoina. Excelissä voit toteuttaa nykytila-analyysin, mikä tarjoaa tarkan katsauksen yrityksesi tilanteeseen.
ESG-Akatemian yhteisö
Yhteisö
Usein kysytyt kysymykset
Kysymys on ennen kaikkea siitä, miten pitkälle EU laajentaa säännöstensä soveltamisalaa. Esimerkkitapauksessa norjalaisella emoyhtiöllä on Suomessa tytäryritys. Vastuussa oleva emo raportoi Norjassa samojen säännösten mukaisesti ja suomalainen tytäryhtiö lukeutuu tämän konserniraportin alle. Kinkkisempi kysymys onkin sitten muiden maiden kohdalla, esim. Yhdysvallat. Raportointivelvollisuus säilyy toki emolla, mutta raportin yhdenmukaisuus EU:n säännösten kanssa on vielä ns. pehmeää aluetta. Tästä aiheesta on tulossa paljon lisää keskustelua lähiaikoina.
Tämä aihe varmasti aiheuttaa monelle yritykselle päänvaivaa. Tarkastellaan asiaa positiivisuuden kautta: se, että otetaan vastuuta kestävästä kehityksestä on loistava asia meille kaikille! Vastuullisuudestahan on raportoitu jo aiemmin – ja ihan vapaaehtoisesti. Myös (vastuullisuuteen liittyvät) järjestelmät ovat ottaneet ison harppauksen eteenpäin. Hyvänä esimerkkinä voidaan pitää vähittäiskauppaa, jossa nykyään tiedetään jo melko tarkkaan, mitä vastuullisuuskäytäntöjä esim. tavarantoimittajalta edellytetään. Pk-yrityksen kannattaakin ottaa huomioon nyt se, että isojen yritysten kestävyysraportointivelvollisuus saattaa näkyä jo neuvotteluvaiheessa, ja vastuullisuus korostuu entistä enemmän yhteistyön edellytyksenä.
Pk-yritysten kustannuspelko on realistinen, mutta asiaa ei kannata lähestyä pelkästään lainsäädännön noudattamisen ja kestävyysraportoinnin laatimisen näkökulmasta. Liiketoiminnan kehittäminen kannattaa aina, jolloin kulut käsitellään investointeina. Asetetaan kysymys näin: millaisia mahdollisuuksia kestävyysraportointidirektiivi yrityksellenne tuo?
Lainsäädännön näkökulmasta tällaisia helpotuksia ei ole tulossa. Tällä hetkellä monelle kestävyysraportointidirektiivi saattaakin näyttäytyä turhan pelottavalta standardipaketilta. Palataan siihen tärkeimpään eli kaksoisolennaisuusanalyysiin. Sen avulla hahmotetaan, mihin asioihin vastuullisuustyön pitää kunkin yrityksen kohdalla kohdistua.
Mitään pakkoa ei ole eli kaiken työn voi tehdä myös itse. Helpoimmillaan voidaan lähteä liikkeelle esimerkiksi lukemalla kirja ”ESG ja kestävyysraportointi – Yritysjohdon vastuu ja mahdollisuus”, joka neuvoo käytännön työssä. Ulkopuolinen apu voi olla tarpeen vain silloin, kun yrityksen omat resurssit ovat kapeat. Lakisääteistä pakkoa esimerkiksi ulkopuolisen teettämälle kaksoisolennaisuusanalyysille ei siis ole.
Kestävyysraportin voi varmentaa tilintarkastaja, jonka Patentti- ja rekisterihallitus on rekisteröinyt kestävyysraportointitarkastajaksi (KRT). Rekisteröinti on aloitettu vuoden 2024 alussa ja vaatii tietyn määrän koulutusta, jonka tilintarkastaja voi suorittaa esimerkiksi käymällä Suomen Tilintarkastajat ry:n laatiman ESG-valmennusohjelman.
Millaisia ESG-kysymyksiä teillä on?
Aloita tästä. Täytä alla oleva lomake tai ota meihin suoraan yhteyttä puhelimitse (yhteystiedot alla).
Kartoitus. Me olemme hyviä kartoittamaan yksilöllisiä ESG-tarpeita. Kartoitus ei velvoita sinua mihinkään.
Valmista! Saat pääsyn materiaaleihin. ESG-Akatemia täydentyy jatkuvasti uusimmalla ESG-tiedolla.
"*" näyttää pakolliset kentät
Otetaanko lyhyt keskustelu?
Me kerromme, mistä kannattaa aloittaa tai miten edetä.
Terhi Mattila-Viljamaa
terhi.mattila-viljamaa@stakatemia.fi
Ville Feirikki
ville.feirikki@stakatemia.fi