Apua, verotarkastaja soittaa – mitä teen?

Verotarkastajien käyntiin tulee varautua etukäteen. Huolellisella valmistautumisella varmistetaan, että faktoista voidaan olla tarkastajien kanssa samaa

Merja Raunio, Partner, PwC 

Kun verotarkastaja soittaa, ensimmäiseksi tekisi varmaankin mieli pyytää häntä tulemaan joku toinen kerta. Nyt ei sovi, kun on raportointi kesken, järjestelyt meneillään tai muutoin vain kova kiire. Tosin harvalla on kalenterissa koskaan sellaista väliä, jolloin verotarkastajan sopisi tulla käymään.

Kun tarkastuksen ajankohdasta on sovittu, mieleen nousee kysymys, voiko vielä tehdä jotain. Voiko verotarkastukseen valmistautua? Mitä voisi tai ehkä jopa pitäisi tehdä ennen tarkastuksen alkua? Voiko verotarkastuksen lopputulokseen vaikuttaa vielä tarkastuksen kuluessa? Onko liian myöhäistä tehdä enää mitään?

Jollekin parasta valmistautumista verotarkastukseen on tehdä asiat riittävän oikein jo alun perin. Jos veroratkaisut perustuvat siihen, mikä on oikein eikä siihen mitä veroviranomainen mahdollisesti saa tietää, verotarkastusta odotellessa voi nukkua yönsä kohtuullisen rauhallisesti.

Joidenkin mielestä taas veroja on maksettu liikaa ja omat tulkinnat ovat olleet liiankin varovaisia, mikäli verotarkastajat eivät löydä mitään huomautettavaa. Olennaista kuitenkin on, että verotarkastajien mahdolliset lisäysehdotukset ovat ymmärrettäviä ja perustuvat oikeisiin faktoihin.

Verotarkastusta odotellessa voi yönsä nukkua kohtuullisen rauhassa,jos veroratkaisut perustuvat siihen, mikä on oikein.

Verotarkastus alkaa usein ns. IT-tarkastuksena, jolloin verotarkastajat käyvät läpi yrityksen toimittamaa kirjanpitomateriaalia. Varsinainen aineistontarkastus tehdään yleensä yrityksen toimitiloissa. Tarkastajat pyytävät nähdäkseen materiaalia, minkä lisäksi asioita pyritään selvittämään myös suullisesti.

Käytännön vinkkejä verotarkastuksen kynnyksellä

Verotarkastajien käyntiin kannattaa ja tulee valmistautua etukäteen. Ohessa muutama käytännön neuvo:

  1. Miettikää käytännön järjestelyt. Verotarkastajille on järjestettävä istumapaikat, mahdolliset lounasjärjestelyt, kopioiden ottaminen ja kulkeminen toimitiloissa. Muille lähellä työskenteleville on syytä kertoa verotarkastajien vierailusta.
  2. Valmistelkaa yritysesittely ja miettikää, kuka sen verotarkastajille pitää.
  3. Miettikää omat pelisääntönne ja tarvittaessa kirjatkaa ne ylös.
  4. Auttakaa verotarkastajien kanssa keskustelevia henkilöitä valmistautumaan omaan keskusteluunsa tarkastajien kanssa. Tehkää tarvittaessa infopaketti, jonka verotarkastajat kohtaava voi käydä itsenäisesti läpi.
  5. Kysykää verotarkastajilta neuvoa ja ohjausta jo verotarkastuksen kuluessa. Tarkastuksessa on tilaisuus nostaa esille myös sellaisia kysymyksiä, joihin itse haluaa veroviranomaisen kannanoton.
  6. Valmistautukaa loppukeskusteluun huolellisesti. Tarkastajilla tulisi olla keskeiset tarkastushavainnot jo loppukeskustelussa. Kysykää rohkeasti.

Tavoitteena antaa tarkastajalle oikeaa ja täsmällistä tietoa

Edellä olevat neuvot eivät todellakaan ole mitään rakettitiedettä, tai edes verotusta. Yleisenä tavoitteena on, että verotarkastajille annetaan oikeaa ja täsmällistä tietoa. Tulkinnanvaraisista verokysymyksistä saatetaan olla verotarkastajien kanssa eri mieltä.

Olennaista kuitenkin on riittävällä valmistautumisella varmistaa, että faktoista voidaan olla tarkastajien kanssa samaa mieltä. Että ei tarvitsisi jälkikäteen kiistellä siitä, oliko se naukuen tien ylittänyt otus kissa vai koira.

Huomaa myös uusi videokoulutuspalvelu yritysverotuksesta.

Lisää samasta aiheesta

Blogit

Sähköisen taloushallinnon datan hyödyntäminen pk-yritysten tilintarkastuksissa

Tietojärjestelmät kehittyvät – pysytkö mukana? Viime vuosien aikana erityisesti pienten ja keskisuurten yritysten taloushallinnon sähköistyminen […]
Lue lisää
Blogit

Kirjanpidon tietopalvelu – kunnan ja kuntayhtymän kirjanpito

Säännöllisesti päivittyvä ja käytännönläheinen Kirjanpidon tietopalvelu on loistava apuväline jokaiselle kirjanpidon ja tilinpäätöksen parissa toimivalle. […]
Lue lisää
Blogit

Kouluttautuminen ESG-raportoinnin asiantuntijaksi

ESG-raportointi, kestävyysraportointi, vastuullisuusraportointi… rakkaalla lapsella on monta nimeä. Vaikka nimityksiä on monia, on yksi asia […]
Lue lisää

Lisää samasta aiheesta

Poimintoja ST-Akatemian tuotteista ja palveluista

Scroll to Top