
ESG-raportointi – 3 vinkkiä ensikertalaisille
“Mikä on ESG-raportointi ja mistä lähteä liikkeelle?”, kysyy tällä hetkellä moni. ESG Advisor Katja Tolkilla […]
ESGpalvelu kokoaa yhteen kestävyysraportoinnissa ja vastuullisuudessa tarvittavan tiedon.
Säännöllisesti päivittyvä tietopalvelu jokaiselle osakeyhtiön tilinpäätöksen parissa toimivalle.
Markus Joensuu, Tax Manager, PwC
Verorobotit tekevät tuloaan, kuten Niina Roukala PwC:ltä kirjoittaa. Verolaskelman laadintaa voi kuitenkin helpottaa myös ilman robotin apua, mikäli verotus otetaan huomioon jo kirjanpidon suunnittelussa ja kirjauksia tehtäessä.
Verolaskelman ja veroilmoituksen laadinnan näkökulmasta keskeisessä asemassa ovat verotuksen ja kirjanpidon väliset väliaikaiset ja pysyvät erot. Väliaikaisia eroja muodostuu esimerkiksi hyllypoistoista ja varauksista, ts. tuloslaskelman eristä, jotka vähennetään verotuksessa eri verovuoden aikana kuin kirjanpidossa. Pysyvät erot muodostuvat pysyvästi vähennyskelvottomista tai verovapaista tuloslaskelman eristä.
Pysyvien ja väliaikaisten erojen huomioiminen veroilmoituksella helpottuu huomattavasti, jos verokäsittely on mietitty jo tilikauden aikana kirjauksia tehdessä ja tilikartan suunnittelussa. Elinkeinoverolain (”EVL”) mukaan 50%:sesti vähennyskelpoiset edustusmenot, vähennyskelvottomat konsernisaamisten ja tytäryhtiöiden alaskirjaukset, sanktiot sekä muut pysyvät erot on syytä kirjata omille, tarkoituksensa mukaan nimetyille, tuloslaskelman tileille. Vastaavasti verovuonna vähennyskelvottomat varaukset, lainasaamisten ei-lopulliset arvonalentumiset sekä muut väliaikaiset erot on syytä kirjata yksinomaan kyseisille erille omistetuille taseen tileille. Tässä kohtaa on hyvä muistaa, että EVL 46-49 §:ien perusteella verovuonna vähennyskelpoiset varaukset, eli ns. verotusperusteiset varaukset tulee vuonna 2016 uudistuneen kirjanpitolain- ja asetuksen mukaan esittää omana eränään tuloslaskelmassa ja taseessa tilinpäätössiirtojen alaotsikkona.
Väliaikaisten erojen hyvällä seurannalla on veroilmoituksen lisäksi merkitystä myös tilinpäätöksen laadinnan kannalta, mikäli yhtiö kirjaa taseeseen laskennallisia verosaamisia- ja velkoja tai laatii niitä koskevan liitetiedon. Kun kirjanpitodata on kunnossa, voidaan merkittävä osa väliaikaisista eroista (ja siten laskennallisista veroista) ja niiden muutoksista johtaa suoraan taseen tileistä. Lisäksi tarvitaan enää selkeä poistoerolaskelma poistoeron ja hyllypoistojen seurantaa varten.
Selkeä verotusta tukeva kirjanpitodata antaa varmuuden tunteen, että väliaikaiset erot on käsitelty vuodesta toiseen johdonmukaisesti ja ovat kumulatiivisesti oikein. Lisäksi se säästää aikaa veroilmoituksen ja tilinpäätöksen laadinnasta, tilintarkastuksesta sekä mahdollisesta verotarkastuksesta. Samalla tulee valmistautuneeksi robotin tuloon, joka ei ymmärrä epäjohdonmukaista kirjanpitodataa, tai minkä tahansa tyyppiseen prosessien automatisointiin.
“Mikä on ESG-raportointi ja mistä lähteä liikkeelle?”, kysyy tällä hetkellä moni. ESG Advisor Katja Tolkilla […]
Liitetiedot ovat suomalaisissa, muiden kuin pörssiyritysten, tilinpäätöksissä aina olleet niukat, mutta vaatimattomat. Suomen yrityskentässä suurin […]
Yritysvastuu ja siihen liittyvä olennaisuus riippuu yrityksestä, toimialasta, toimintaympäristöstä ja ajasta jossa olemme. Olennaisuusarviointi tuo […]
Tulossa Rajaton-koulutuspalveluun 12.1.2024
Rakennamme luottamusta. Tahdomme kehittää taloudellista raportointia ja sinun sekä muiden talouden ammattilaisten osaamista.