
ESG-raportointi – 3 vinkkiä ensikertalaisille
“Mikä on ESG-raportointi ja mistä lähteä liikkeelle?”, kysyy tällä hetkellä moni. ESG Advisor Katja Tolkilla […]
ESGpalvelu kokoaa yhteen kestävyysraportoinnissa ja vastuullisuudessa tarvittavan tiedon.
Säännöllisesti päivittyvä tietopalvelu jokaiselle osakeyhtiön tilinpäätöksen parissa toimivalle.
Jarkko Raitio, asiantuntija, Suomen Tilintarkastajat ry
Monet yritykset ovat ennennäkemättömässä kriisissä. Useassa yrityksessä on jouduttu ainakin keskeyttämään toimintaa väliaikaisesti. Joissain yrityksissä on lomautettu tai irtisanottu henkilökuntaa.
Vinkit yrittäjälle:
Jotta yrityksen toiminta voi myöhemmin jatkua, kriisin yli olisi päästävä. Yrityksissä tarvitaan rahaa ja joustoa heti ja paljon. Tämä on tullut selväksi yrittäjien ja etujärjestöjen edustajien puheenvuoroista.
Noin 100 000 suomalaisella yrityksellä on tilintarkastaja. Vaikka tilintarkastajista on moneksi, yritystalouden ammattilaiset eivät voi muuttua rahaksi. Tilintarkastajalta voi kuitenkin saada rahanarvoisia neuvoja ja vinkkejä, joiden avulla voi hakea rahoitusta.
Lisärahoituksen saaminen on jouhevampaa, jos yrityksessä on hoidettu taloutta ja raportointia aiempinakin vuosina säntillisesti. Tilintarkastuksessa pitäisi selvitä, onko yrityksen rahoituskriisi seurausta juuri koronasta vai oliko yritys vaikeuksissa jo aiemmin. Tämä nimittäin kiinnostaa rahoittajaa.
Yrityksen johdon tehtävänä on tunnistaa yrityksen rahoituskriisin syy, ja tilintarkastaja voi varmentaa tätä tietoa rahoittajille.
Jos yrityksen liiketoiminta oli ennen kriisiä kannattavaa ja toiminnan jatkumiselle oli edellytykset, on syytä olettaa, että edellytykset ovat olemassa myös koronakriisin jälkeen. Tämä tietenkin edellyttää, että yritys selviää yli koronakriisin akuuteimmasta vaiheesta. Ja siihen juuri tarvitaan sitä rahaa ja nyt.
Jos äkillinen rahoituskriisi johtuu pelkästään koronasta, yrityksen on syytä kertoa se tilinpäätöksen liitetiedoissa tai toimintakertomuksessa. Tilintarkastaja varmentaa kertomuksellaan tilinpäätöstietojen oikeellisuuden.
Jos yrityksen talous oli vaikeuksissa jo ennen koronakriisiä, voivat rahoitusjärjestelyt ovat haasteellisempia. Esimerkiksi Finnveran takausten hintaan vaikuttaa asiakasyrityksen tilinpäätöstietoihin perustuva riskiluokka.
Yritykset voivat hakea kriisirahoitusta avustuksina, pääomasijoituksina ja lainana.
Yritykselle parasta rahaa on avustus, joka auttaa kriisin yli ja jota ei tarvitse maksaa myöhemminkään takaisin. Yhteiskunnan näkökulmasta ajatus on tietenkin siinä, että kriisin yli selviytynyt yritys maksaa kyllä avustuksen takaisin muodossa, jos toisessa.
Yrityksen koosta ja yritysmuodosta riippuen avustuksia on mahdollista hakea yrityksen kotikunnalta, ELY-keskukselta ja Business Finlandilta.
Pääomasijoitusta valtion pääomasijoitusyhtiö Tesistä voi hakea sellainen keskisuuri yritys,
Oman pankin ja rahoittajien, kuten myös Finnveran takausten piirissä ovat lähtökohtaisesti kaikki yritykset yritysmuodosta ja koosta riippumatta.
Rahoitusmuotojen saatavuuteen vaikuttaa yrityksen koko ja yritysmuoto sekä se, mihin tarkoitukseen rahoitusta haetaan. Osa rahoituksista soveltuu käyttöpääomarahoitukseksi kriisivaiheesta ylipääsemiseksi, kun taas osa on tarkoitettu liiketoiminnan kehittämiseen.
Oli tarkoitus mikä tahansa, monessa yrityksessä joudutaan vaikeisiin pohdintoihin siitä, uskotaanko kriisistä selviytymiseen. Mietittävä on sitäkin, että saadaanko yritystoiminta taas kannattavaksi ja kriisistä selviytymiseksi mahdollisesti otetut lisävelat hoidetuksi.
Toisin kuin avustus, laina on maksettava korkoineen takaisin.
Yrittäjä, ole yhteydessä tilintarkastajaasi! Tilintarkastaja, ole yhteydessä yrittäjään! Yhdessä on helpompi miettiä ratkaisua tilanteeseen.
P.S. TEM on koonnut hyvät toimintaohjeet yrityksille rahoituksesta, tutustu tästä >
“Mikä on ESG-raportointi ja mistä lähteä liikkeelle?”, kysyy tällä hetkellä moni. ESG Advisor Katja Tolkilla […]
Liitetiedot ovat suomalaisissa, muiden kuin pörssiyritysten, tilinpäätöksissä aina olleet niukat, mutta vaatimattomat. Suomen yrityskentässä suurin […]
Yritysvastuu ja siihen liittyvä olennaisuus riippuu yrityksestä, toimialasta, toimintaympäristöstä ja ajasta jossa olemme. Olennaisuusarviointi tuo […]
Ti 19.3.2024 klo 9.00-12.00
Ke 20.3.2024 klo 9.00-12.00
Tulossa syksyllä 2024
Rakennamme luottamusta. Tahdomme kehittää taloudellista raportointia ja sinun sekä muiden talouden ammattilaisten osaamista.