
Vastuut, ulkopuoliset järjestelyt ja muut hankalat liitetiedot
Liitetiedot ovat suomalaisissa, muiden kuin pörssiyritysten, tilinpäätöksissä aina olleet niukat, mutta vaatimattomat. Suomen yrityskentässä suurin […]
ESGpalvelu kokoaa yhteen kestävyysraportoinnissa ja vastuullisuudessa tarvittavan tiedon.
Säännöllisesti päivittyvä tietopalvelu jokaiselle osakeyhtiön tilinpäätöksen parissa toimivalle.
Jaakko Rönkkö, partner, KHT, JHT, CIA, Revisium Oy
Vuosi on vierähtänyt jo liikkeelle, ja taloushallinnon ammattilaiset ovat siirtäneet ajatuksensa kevään tilinpäätösten laatimisen ja tarkastamisen sävyttämään kiireaikaan. Kirjanpitolainsäädäntöön tehdyt muutokset tuovat oman mausteensa kevään kiireisiin, ja muun muassa mikrokokoisten yritysten tilinpäätösten sisältövaatimukset mietityttävät kokeneitakin alan ammattilaisia.
Monen mieltä askarruttaa, mitä liitetietoja mikroyrityksen tilinpäätöksessä tulee vähintään ilmoittaa, jotta se antaisi kirjanpitolain muuttuneiden vaatimusten mukaisesti oikean ja riittävän kuvan. Kirjanpitolainsäädäntöön tehdyissä viimeisimmissä muutoksissa mikroyrityksille säädettiin merkittäviä helpotuksia tilinpäätöksen kokonaisuuden suhteen. Tuloslaskelma- ja tasekaavojen laajuuden osalta tulkinnanvaraisuutta ei vaikuttaisi syntyvän, joten mahdolliset ongelmat kulminoituvat pitkälti liitetietojen laajuuteen. Niin sanottuun suojasatamaan purjehtiminen ei siis vaikuttaisi olevan täysin ongelmatonta, vaan monet karikot uhkaavat mikroyrityksen auvoisaa purjehdusta kohti oikean ja riittävän kuvan satamaa.
Saattaa kääntyä myös yrityksen ja sen omistajien eduksi, kun tilinpäätöksen lukija kiittää saadessaan laajemman ja ymmärrettävämmän kuvan mikroyrityksen taloudellisista toimintaedellytyksistä.
Asetus pien- ja mikroyrityksen tilinpäätöksessä esitettävistä tiedoista säätää, että mikroyritys antaa tilinpäätöksessään oikean ja riittävän kuvan ilmoittaessaan tilinpäätöksensä liitetietoina tietyt ennalta määritellyt seikat. Näiden minimivaatimusten rajojen koettelu ja sen vaatima pohdinta vie kuitenkin pahimmillaan tilinpäätöksen laatijoiden fokuksen vääriin asioihin. Oikean ja riittävän kuvan minimivaatimusten kanssa leikittely on omiaan viemään aikaa ja energiaa keskeisemmiltä huomiota ansaitsevilta seikoilta, kuten esimerkiksi taseen ulkopuolisilta vastuilta, lähipiiritapahtumilta tai tilikauden päättymisen jälkeisiltä olennaisilta tapahtumilta.
Tilinpäätöksen laatimisen parissa työskentelevien ammattilaisten olisi tärkeää kiinnittää huomionsa minimivaatimuksista kertovien listausten sijaan tilinpäätöstä tulkitsevien sidosryhmien tarpeisiin. Tilinpäätösasiakirjaa voidaan hyvällä syyllä pitää mikroyrityksen käyntikorttina sen taloudellista asemaa arvioiville sidosryhmille, kuten rahoittajille, tavaran- ja palveluntoimittajille tai sijoittajille.
Minimivaatimukset ylittävälle tilinpäätösinformaatiolle esimerkiksi liitetietojen osalta ei suinkaan ole mitään estettä. Tilinpäätöksen laatija saattaa päästä jopa helpommalla ilmoittaessaan suoraselkäisesti minimivaatimuksia laajempia tietoja. Tämä saattaa kääntyä myös yrityksen ja sen omistajien eduksi, kun tilinpäätöksen lukija kiittää saadessaan laajemman ja ymmärrettävämmän kuvan mikroyrityksen taloudellisista toimintaedellytyksistä.
Rehellisen ja avoimen yhteistyökumppanin kanssahan on tunnetusti sujuvampaa toimia ja myös syventää yhteistyötä.
Jaakko Rönkkö on yksi kirjan Kirjanpitolaki – normeista käytäntöön kirjoittajista.
Lisää si Arvonmääritysten merkitys yritystoiminnassa tuntuu vain jatkavan kasvuaan. Omassa työssäni PwC:llä tarve määrittää arvo […]
Timo Partanen: Vaikka osakeyhtiön veroilmoitus perustuukin pitkälti yhtiön tilinpäätökseen, on verotuksen ja kirjanpidon välillä lukuisia eroja, jotka on osattava huomioida veroilmoitusta laadittaessa.
Riitta Laine: Mitkä tekijät kasvattavat tilintarkastukseen kuluvaa aikaa? Tilintarkastukseen käytetty aika vaikuttaa hintaan.
Liitetiedot ovat suomalaisissa, muiden kuin pörssiyritysten, tilinpäätöksissä aina olleet niukat, mutta vaatimattomat. Suomen yrityskentässä suurin […]
Yritysvastuu ja siihen liittyvä olennaisuus riippuu yrityksestä, toimialasta, toimintaympäristöstä ja ajasta jossa olemme. Olennaisuusarviointi tuo […]
Yrityksiltä edellytettävän ilmastonmuutokseen liittyvän tiedon ja raportoinnin määrä kasvaa voimakkaasti lähivuosina. Lisääntyvän lainsäädännön lisäksi erityisesti […]
Ke 20.9.2023 klo 9.00-15.45
Rakennamme luottamusta. Tahdomme kehittää taloudellista raportointia ja sinun sekä muiden talouden ammattilaisten osaamista.