CSRD, hallitus ja yritysjohto
CSRD on monelle jo tuttu käsite, mutta mitä hallitukselta ja johdolta nyt vaaditaan? On sanomattakin […]
ESGpalvelu kokoaa yhteen kestävyysraportoinnissa ja vastuullisuudessa tarvittavan tiedon.
Säännöllisesti päivittyvä tietopalvelu jokaiselle kirjanpidon ja tilinpäätöksen parissa toimivalle.
Terhi Maijala, VT, valvonta- ja lakipäällikkö, PRH
Suomalaisten säätiöiden yhteenlaskettu taseiden loppusumma PRH:lle toimitettujen vuosiselvitysten perusteella on yli 18 miljardia euroa. Säätiörekisteriin on tätä kirjoittaessani rekisteröity 2 723 säätiötä. Vuonna 2016 määrä jonkin verran laski. Uusia rekisteröitiin 29 ja säätiörekisteristä poistui 139. Suurin osa eli 106 kappaletta poistettiin rekisteristä 1.12.2015 voimaan tulleen säätiölain mahdollistaman rekisteripoiston perusteella. Toimimattomien säätiöiden poistamisen seurauksena säätiörekisteri on nyt paremmin ajan tasalla.
Säätiölain huolellisuusvelvollisuutta voi pitää yhtenä tärkeimpänä ohjeena säätiön johdolle.
Suomalaiset säätiöt, niiden toiminta ja varallisuus ovat kaikki olemassa erilaisia hyödyllisiä tarkoituksia varten. Niin vanhan kuin uudenkin säätiölain mukaan säätiöllä on oltava hyödyllinen tarkoitus. Tarkoituksen ei tarvitse olla aatteellinen tai yleishyödyllinen, mutta hyödyllinen. Hyödyllistä tarkoitusta säätiö voi toteuttaa apurahoja jakamalla, toimintaa harjoittamalla tai näiden yhdistelmänä. Mutta sitä on toteutettava eli apurahoja on jaettava, toimintaa pyöritettävä. Säätiö ei ole esimerkiksi pelkästään varallisuusmassa, sijoitusorganisaatio tai varojen säilyttäjä. Säätiö on hyödyllistä tarkoitusta toteuttava oikeushenkilö.
Säätiö ei myöskään ole omistajien tai jäsenten muodostama yhteisö, jossa nämä henkilöt voivat ohjata toimintaa ja viime kädessä päättää sen kohtalosta. Näiden henkilöiden sijaan säätiöllä on paperille kirjoitettu tarkoitus, joka ohjaa sen toimintaa. Ja nimenomaan tätä sääntöihin kirjoitettua tarkoitusta – eikä mitään muuta – säätiön on toteutettava. No, sellaisenaanhan säätiö ei kuitenkaan mitään toteuta, vaan ihmiset säätiön toiminnassa ja säätiön johto.
Säätiölain mukaan säätiön johdon on huolellisesti edistettävä säätiön tarkoitusta ja säätiön etua. Jokaisen säätiön johtoon kuuluvan on syytä huomioida laista nämä asiat:
Säätiölain huolellisuusvelvollisuutta voi pitää yhtenä tärkeimpänä ohjeena säätiön johdolle. Kun kussakin säätiössä jokainen johdon jäsen toimii ohjetta noudattaen, niin säätiö edistää tarkoitustaan ja näin monet hyödylliset tarkoitukset yhteiskunnassa toteutuvat. Ja kun jokainen säätiön johtoon kuuluva tuon ohjeen mukaisesti toimii, niin me säätiövalvojat Arkadiankatu kuuden viidennessä kerroksessa voimme etsiä muita tehtäviä!
Terhi Maijala toimii luennoitsijana Säätiöiden ajankohtaispäivä – säätiölaki NYT -koulutuksessa 16.2.2017.
CSRD on monelle jo tuttu käsite, mutta mitä hallitukselta ja johdolta nyt vaaditaan? On sanomattakin […]
Suosittu ESG-R yritysvalmennus on tullut tämän kevään osalta päätökseen. Tiukan lopputentin jälkeen kouraansa sai ESG-R-asiantuntijan […]
ISA 315 -standardin mukaan tilintarkastajan on riskienarviointitoimenpiteitä suorittamalla muodostettava käsitys tarkastettavan yhteisön tilinpäätöksen laatimisen kannalta […]
Tulossa 12/2024
Koulutus on saatavilla tallenteena
Rakennamme luottamusta. Tahdomme kehittää taloudellista raportointia ja sinun sekä muiden talouden ammattilaisten osaamista.