
ESG-raportointi – 3 vinkkiä ensikertalaisille
“Mikä on ESG-raportointi ja mistä lähteä liikkeelle?”, kysyy tällä hetkellä moni. ESG Advisor Katja Tolkilla […]
ESGpalvelu kokoaa yhteen kestävyysraportoinnissa ja vastuullisuudessa tarvittavan tiedon.
Säännöllisesti päivittyvä tietopalvelu jokaiselle osakeyhtiön tilinpäätöksen parissa toimivalle.
Eric Sandelin, veroasiantuntija, KPMG
BEPS-hanke vaikuttaa kansainväliseen verotukseen monin tavoin, mutta siirtohinnoitteludokumentointia koskevat muutokset vaikuttavat nopeimmin suureen joukkoon yrityksiä. Täysin uutena vaatimuksena käyttöönotettu verotietojen maakohtainen raportointi koskee vain konserneja, joiden liikevaihto ylittää 750 miljoonaa euroa. Tällaisiin konserneihin kuuluvat pienetkin tytäryhtiöt ovat jo nyt joutuneet raportoimaan kotimaansa veroviranomaisille, mikä konsernin yhtiöistä maakohtaisen raportin tulee vuoden 2016 osalta toimittamaan. Vuoden 2017 kuluessa tällainen ilmoitus joudutaan tekemään vielä toisen kerran vuoden 2017 maakohtaisen raportin osalta.
Erityisesti konsernien emoyhtiöille tai muille konsernin siirtohinnoitteludokumentointien laatimisesta vastaaville yhtiöille tulee aiheuttamaaan enemmän työtä vuoden 2017 siirtohinnoitteludokumentointien päivittäminen. Suomalaiset konsernit ovat jo tähän astikin laajalti soveltaneet uusien säännösten myötä pakolliseksi tulevaa siirtohinnoitteludokumentoinnin jakoa koko konsernia koskevaan Master fileen ja yhtiökohtaiseen Local fileen.
Erityisesti Master filen huomattavasti tarkentuneet ja laajentuneet sisältövaatimukset pakottavat yritykset pohtimaan tarkasti oman kannattavuutensa keskeisiä ajureita, tärkeimpiä tuoteryhmiään, keskeisiä toimintojaan ja riskejään sekä entistä tarkemmin tunnistamaan aineettomat oikeutensa. Lisäksi yritykset joutuvat tekemään tarkasti selkoa konsernin sisäisistä tukipalveluistaan ja rahoitustoiminnoistaan.
Siirtohinnoitteludokumentoinnin uusia sisältövaatimuksia sovelletaan ensi kerran 2017 dokumentoinnissa. Tällöin yritysten kannattaa nähdä erityistä vaivaa sekä tietosisällön että esitystavan suhteen. Dokumentoinnin tulee jo itsessään antaa ulkopuoliselle lukijalle oikea kuva konsernin toiminnasta. Sen tulee myös olla johdonmukainen yrityksen muun viestinnän kanssa. Veroviranomaiset seuraavat tarkasti eri medioista yritysten toimintaa, joten ristiriitaiset viestit voivat aiheuttaa väärinkäsityksiä.
Siirtohinnoitteludokumentointi ei myöskään ole pelkästään taloushallinnon laatima tietopaketti verotarkastajia varten. Myös yritysjohdon on syytä paneutua dokumentointiin muutenkin kuin mahdollisesti antamalla haastattelu dokumentoinnin laatimisen yhteydessä. Verotarkastajat haastattelevat siirtohinnoittelua koskevien tarkastusten ja valvontakäyntien yhteydessä säännöllisesti yritysjohtoa, ja myös tällöin esiin tulevat poikkeamat siirtohinnoitteludokumentoinnin tiedoista voivat johtaa väärinkäsityksiin.
“Mikä on ESG-raportointi ja mistä lähteä liikkeelle?”, kysyy tällä hetkellä moni. ESG Advisor Katja Tolkilla […]
Liitetiedot ovat suomalaisissa, muiden kuin pörssiyritysten, tilinpäätöksissä aina olleet niukat, mutta vaatimattomat. Suomen yrityskentässä suurin […]
Yritysvastuu ja siihen liittyvä olennaisuus riippuu yrityksestä, toimialasta, toimintaympäristöstä ja ajasta jossa olemme. Olennaisuusarviointi tuo […]
Koulutus on katsottavissa Rajaton-koulutuspalvelussa
Ke 17.4.2024 klo 9.00-12.00
Koulutus on katsottavissa Rajaton-koulutuspalvelussa.
Rakennamme luottamusta. Tahdomme kehittää taloudellista raportointia ja sinun sekä muiden talouden ammattilaisten osaamista.