
Vastuut, ulkopuoliset järjestelyt ja muut hankalat liitetiedot
Liitetiedot ovat suomalaisissa, muiden kuin pörssiyritysten, tilinpäätöksissä aina olleet niukat, mutta vaatimattomat. Suomen yrityskentässä suurin […]
ESGpalvelu kokoaa yhteen kestävyysraportoinnissa ja vastuullisuudessa tarvittavan tiedon.
Säännöllisesti päivittyvä tietopalvelu jokaiselle osakeyhtiön tilinpäätöksen parissa toimivalle.
Kari Rantala, KHT, JHT, PwC
Yksittäisten, lakien ja asetusten perusteella määräytyvien, tietojen ilmoittamisen lisäksi tilinpäätöstä on tarkasteltava myös kokonaisuutena. Kirjanpitolain mukaan tilinpäätöksen tulee antaa oikea ja riittävä kuva yrityksen toiminnan tuloksesta ja taloudellisesta asemasta olennaisuuden periaatteen mukaisesti. Kaikki oikean ja riittävän kuvan kannalta olennaiset seikat tulee ilmetä tilinpäätöksestä.
Tilannetta arvioidaan tällöin tilinpäätöksen lukijan kannalta. Tilinpäätöksen lukijathan voivat toisaalta edustaa hyvin erilaisia intressejä kuten rahoittajat, omistajat, verottaja, kilpailijat, asiakkaat, tavarantoimittajat. Yleensä tilinpäätöksen perusteella pyritään arvioimaan, mikä on yrityksen tilanne nyt ja sen tulevaisuuden näkymät. Tilinpäätöksen laatijalle tämä asettaa erityisiä haasteita.
Oikean ja riittävän kokonaiskuvan muodostumisen kannalta on keskeistä, että tilinpäätös (tuloslaskelma, tase ja liitetiedot) antaa oikean kuvan yrityksen kannattavuudesta, vakavaraisuudesta ja maksuvalmiudesta. Näihin seikkoihin tilinpäätöksen lukijakin yleensä kiinnittää huomiota tehdessään päätöksiä. Ne ovat myös yhtiön johdon ja omistajien kannalta keskeisiä talouden mittareita. Tästä syystä myös tilintarkastaja haluaa, että nämä seikat ovat tilinpäätöksessä olennaisesti oikein. Tilinpäätöksen laatijan tulee näin ollen pitää nämä asiat mielessään tilinpäätöstä laatiessaan.
Tilinpäätöksen laatijalle edellä mainittu tarkoittaa, että tuloslaskelman ja taseen keskeiset erät tulee olla oikein ja liitetiedot säännösten mukaiset. Liikevaihto, liiketulos ja tilikauden tulos sekä niihin vaikuttavat erät täytyy olla olennaisesti oikein määritelty ja vertailukelpoisuus edelliseen vuoteen on tarvittaessa huomioitu.
Jaksotus- ja arvostus- periaatteiden tulee olla säännösten mukaisia. Tarkastettavuuden osalta on muistettava, että tase-erittelyt ja liitetietojen erittelyt ovat riittävän yksityiskohtaiset siten, että tase-erien sisältö ja mahdolliset laskentaperiaatteet ovat tarkastettavissa.
Taseen osalta on tärkeää, että pysyvien vastaavien aktivointiperusteet ja poistolaskenta ovat säännösten mukaisia. Tulee muistaa, miltä osin on olemassa aktivointipakko ja miltä osin aktivointimahdollisuus. Aktivointimahdollisuus edellyttää yleensä realistista laskelmaa tulonodotuksista. Erityistä huomiota tulee kiinnittää liikearvojen arvostukseen. Poistosuunnitelmaa tulee arvioida tilinpäätöshetkellä ja tarvittaessa tehdä muutoksia poistoaikoihin siten, että ne vastaavat hyödykkeiden taloudellista pitoaikaa.
Vaihto-omaisuuden osalta ongelmia tuottaa useimmiten epäkuranttiuden huomioiminen sekä alimman arvon periaate. Epäkuranttiuden huomioimiseksi tulisi olla selkeä periaate ja alimman arvon osalta tulee muistaa tehdä hyödykekohtainen arvio siitä, mikä on tiedossa oleva alin hinta tilinpäätöksen laadintahetkellä.
Saamisten kuranttiuden arviointi edellyttää aina johdon kannanottoa ja perusteluita, mikäli alaskirjauksia ei erääntyneistä saatavista tehdä. Likvideihin varoihin on usein sisällytetty vakuudeksi pantattuja pankkitilejä ja konsernitilisaamisia muilta konserniyhtiöiltä, jotka käytännössä ovat muita saamisia.
Laskentaperiaatteiden muutokset ja aikaisempien tilikausien virheet korjataan yleensä suoraan omaan pääomaan erään ”edellisten tilikausien voitto”. Vähäiset virheiden korjaukset ja muutokset voidaan edelleen kirjata tuloslaskelmaan. Mikäli omaan pääomaan on kirjattu ko. eriä, tulee muistaa korjata vertailuvuoden tasetta ja antaa tarvittavat liitetiedot.
Vieraassa pääomassa tulee muistaa jakaa lainat lyhytaikaiseen ja pitkäaikaiseen osuuteen, jotta maksuvalmiudesta saadaan oikea kuva. Hankinnat ja niihin liittyvät velat kirjataan tilinpäätökseen suoriteperiaatteen mukaan, vaikka maksutapahtuma tai käyttöönotto olisivat vasta seuraavalla tilikaudella.
Liitetietojen osalta tulee muistaa, että vain mikroyrityksillä oikean ja riittävän kuvan saavuttamiseen riittää pien- ja mikroyritysasetuksen mukaiset tiedot. Mikäli mikroyrityksen tilinpäätökseen sisältyy kriittiseltä vaikuttavia seikkoja, esimerkiksi maksuvalmius, niin on suositeltava harkita laajempia liitetietoja. Liitetiedoista usein unohtuu erilaisiin pitkäaikaisiin sopimuksiin liittyvät vastuut.
Vaikka tilintarkastaja pyrkii osaltaan varmistamaan, että tilinpäätös antaa kirjanpitolain mukaisesti olennaisesti oikean ja riittävän kuvan yrityksen toiminnan tuloksesta ja taloudellisesta asemasta, niin moni asia jää tilinpäätöksen laatijan vastuulle. Myös tilinpäätöksen lukijalla on oma vastuunsa. Tilinpäätöksen lukijalla täytyy olla riittävä taloudellisten lainalaisuuksien tuntemus sekä usein myös toimialaosaamista voidakseen ymmärtää yrityksen tilannetta ja kehitystä tilinpäätöksen perusteella.
Silti tulevaisuus voi aina kuitenkin yllättää varovaisenkin tilinpäätöksen laatijan ja tilintarkastajan, vaikka tilinpäätös olisikin oikein laadittu.
Yritystoiminnan ja yrittäjyyden syöverit tuntevalla Karilla on vierähtänyt jo yli 20 vuotta päätoimisena tilintarkastajana. #tunnetilintarkastajasi
Lisää si Arvonmääritysten merkitys yritystoiminnassa tuntuu vain jatkavan kasvuaan. Omassa työssäni PwC:llä tarve määrittää arvo […]
Timo Partanen: Vaikka osakeyhtiön veroilmoitus perustuukin pitkälti yhtiön tilinpäätökseen, on verotuksen ja kirjanpidon välillä lukuisia eroja, jotka on osattava huomioida veroilmoitusta laadittaessa.
Riitta Laine: Mitkä tekijät kasvattavat tilintarkastukseen kuluvaa aikaa? Tilintarkastukseen käytetty aika vaikuttaa hintaan.
Liitetiedot ovat suomalaisissa, muiden kuin pörssiyritysten, tilinpäätöksissä aina olleet niukat, mutta vaatimattomat. Suomen yrityskentässä suurin […]
Yritysvastuu ja siihen liittyvä olennaisuus riippuu yrityksestä, toimialasta, toimintaympäristöstä ja ajasta jossa olemme. Olennaisuusarviointi tuo […]
Yrityksiltä edellytettävän ilmastonmuutokseen liittyvän tiedon ja raportoinnin määrä kasvaa voimakkaasti lähivuosina. Lisääntyvän lainsäädännön lisäksi erityisesti […]
To 23.11.2023 klo 9.00-15.00
Valmennukseen voit lähteä mukaan milloin vain, mutta kuitenkin ennen moduuli 3:stä!
Ti 3.10.2023 klo 9.00-16.00
Rakennamme luottamusta. Tahdomme kehittää taloudellista raportointia ja sinun sekä muiden talouden ammattilaisten osaamista.