
ESG-raportointi – 3 vinkkiä ensikertalaisille
“Mikä on ESG-raportointi ja mistä lähteä liikkeelle?”, kysyy tällä hetkellä moni. ESG Advisor Katja Tolkilla […]
ESGpalvelu kokoaa yhteen kestävyysraportoinnissa ja vastuullisuudessa tarvittavan tiedon.
Säännöllisesti päivittyvä tietopalvelu jokaiselle osakeyhtiön tilinpäätöksen parissa toimivalle.
Elina Peill, Director, Accounting Advisory Service, Deloitte & Touche Oy
Kaikissa suomalaisissa IFRS-tilinpäätöksen laativissa yhtiöissä käydään tänä vuonna keskustelua uuden tulouttamisstandardin, IFRS 15:n soveltamisesta – tai ainakin pitäisi käydä.
Tulouttaminen on jatkuvaa seurantaa ja keskustelua. Arvioita on tehtävä ja harkintaa käytettävä jokaisen uuden transaktion yhteydessä erilaisin periaattein kuin mihin useimmat ovat tottuneet. Onko tapamme ajatella tulouttamista muuttunut? Olemmeko jo sisäistäneet uudet tulouttamisen periaatteet? Tuskinpa. Käyttöönottoprojekteissa heräävät kysymykset yllättävät viikoittain itsenikin haastavuudellaan.
Teoriasta on siirryttävä konkreettisesti käytäntöön tämän vuoden aikana. Ensi vuonna elämme jo ensimmäistä IFRS 15:n mukaista vertailuvuotta. Yhtiöissä, joissa asiakkaille annetaan esimerkiksi lukuisia lupauksia, implementointiprosessi on usein vasta etenemässä hankalimpaan vaiheeseensa. Yhtiöiden onkin tarkennettava prosessejaan, kehitettävä järjestelmiä ja sisäisiä kontrolleja, jotta uuden standardin soveltaminen tulevassa arjessa sujuisi mahdollisimman mutkattomasti. Tämä vaatii aikaa.
”Ensi vuonna elämme jo ensimmäistä IFRS 15:n mukaista vertailuvuotta.”
Teoriassa asiakkaalle annettujen lupausten tunnistaminen ja myyntihinnan kohdistaminen näille erikseen tuloutettaville suoritevelvoitteille voi olla nopeasti tehty. On kuitenkin syytä miettiä mm. seuraavia kysymyksiä:
Yhdysvalloissa listahtiöt raportoivat jo vuoden 2016 tuloslukunsa uusien tulouttamisperiaatteiden mukaisesti. Siellä tuloslaskelmissa annetaan kaksi vertailukautta. Yhtiöiden on näin ollen oltava jo valmiimpia uuteen aikaan. Onko kuitenkaan näin? Valitettavasti ei, mutta jotain voimme jo oppia rapakon takaa kuuluvista uutisista:
Käyttöönoton nyrkkisääntönä voisikin sanoa, että mitä suurempi ero uudella tuloutuksella on yhtiön nykyiseen käytäntöön, sitä suositeltavampaa olisi antaa lukijoille trenditietoja oikaisemalla vertailuvuodetkin kokonaisuudessaan.
Käyttöönoton prosessi etenee ja tämän tulisi näkyä myös yhtiöiden sidosryhmille. Finanssivalvonta kehottikin listayhtiötilaisuudessaan yhtiöitä päivittämään uusista ja tulevista standardeista kerrottavia tietoja tilinpäätöksissään niin, että ne kuvastavat yhtiön käyttöönottoprosessin vaihetta. Ehkä vielä ehdit päivittämään liitetietotekstin. Tässä vaiheessa on hyvä pysähtyä miettimään ainakin seuraavia asioita:
Vielä ehdit tarkistamaan, että kokonaisuus on hallussa ja prosessi etenemässä tyylikkäästi maaliin aikataulussa. Vielä ei kuitenkaan ole juhlimisen aika.
“Mikä on ESG-raportointi ja mistä lähteä liikkeelle?”, kysyy tällä hetkellä moni. ESG Advisor Katja Tolkilla […]
Liitetiedot ovat suomalaisissa, muiden kuin pörssiyritysten, tilinpäätöksissä aina olleet niukat, mutta vaatimattomat. Suomen yrityskentässä suurin […]
Yritysvastuu ja siihen liittyvä olennaisuus riippuu yrityksestä, toimialasta, toimintaympäristöstä ja ajasta jossa olemme. Olennaisuusarviointi tuo […]
To 14.12.2023 klo 9.00-11.30
Rakennamme luottamusta. Tahdomme kehittää taloudellista raportointia ja sinun sekä muiden talouden ammattilaisten osaamista.