Ajankohtainen kasvo: Tuomas Honkamäki

Tuomas Honkamäki, KHT-tilintarkastaja, Aurinkolahden Tilintarkastus Oy

Miten päädyit tilintarkastajaksi?

Laskentatoimi ei tullut verenperintönä minulla, vaan kiinnostuin aiheesta vasta armeijan jälkeen. Käydessäni kauppaoppilaitosta innostuin kirjanpidosta ja löysin samalla myös tilintarkastusmaailman. Se kiehtoi sillä se tuntui välittömästi sopivan haastavalta. Opinnot veivät lopulta Tampereelle ja siellä tilintarkastuskoulutusohjelmaan. Silti koulun jälkeen siirtyessäni työelämään pohdin, mikä on työpaperi? Kolmesta tilintarkastuskurssista huolimatta tuollainen pikku seikka oli jäänyt hieman epäselväksi. Yli 20 vuoden aikana käsite on kyllä tullut lopulta tutuksi.

Sinut nähdään usein kouluttamassa, mikä siinä kiinnostaa sinua?

Kouluttaminen on ollut jo useita vuosia lähellä sydäntäni ja onkin hienoa olla jakamassa tietoa. Kouluttamisen hieno puoli on myös se, että itse saa tällöin perehtyä asioihin. Tämän takia pyrinkin ottamaan tehtäviä useista eri koulutusaiheista, sillä tavalla saan haastettua itseäni ajattelemaan asioita uudella tavalla ja samalla itse oppii myös uutta. Voisikin todeta, että eniten koulutuksessa oppii kouluttaja itse. On oltava aina ajan hermolla ja päivitettävä tietoja uuteen koulutukseen tultaessa.

Miten kehität itseäsi juuri nyt?

Ajatteleminen uudella tavalla on ollut aivan keskiössä, kun aloitin tohtoriopinnot vuoden 2018 alussa. Tohtoriopinnot ovat edenneet hyvin ja ajattelu on kehittynyt havaitsemaan myös uusia tulokulmia aikaisemmin tuntemiini asioihin. On ollut itseasiassa miellyttävää huomata, kuinka teoria ja käytäntö loppujen lopuksi ovatkin yllättävän lähellä toisiaan. Keskustelun kieli on vain erilainen. Eräs tavoitteeni opinnoissa onkin, että pystyisin keskustelemaan akateemisessa maailmassa tuoden käytännön kysymykset lähelle tutkimusta ja vastaavasti tuoda akateemisen maailman piirun verran lähemmäksi käytäntöä selittämällä asiat yksinkertaisemmin. Entinen esimieheni sanoikin, että todellisen asiantuntijan tuntee siitä, että hän pystyy selittämään vaikeankin asian toiselle turvautumatta ”munkkilatinaan” tai ammatilliseen slangiin. Tuo on hyvä tavoite, johon opinnoillani pyrin.

Vielä en ole oikein oppinut some-kanavia käyttämään, mutta uutta muotoa viestiä kokeilin juuri julkaistussa podcastissa, jossa keskustelimme Riitta Laineen kanssa oikeasta ja riittävästä kuvasta. Kokemus oli hauska ja poistuessani studiosta mietin, kuinka ammattitaitoisia monet radiojuontajat ovatkaan.

Intohimosi?

Intohimoni työn puolella on miettiä, kuinka eri ilmiöt kuvautuvat kirjanpitoon ja erityisesti viime aikoina olen pohtinut, kumpi on parempi raportointijärjestelmä; käypiin arvoihin perustuva vai kirja-arvoon perustuva tilinpäätös. Tähän vuosikymmeniä kestäneeseen keskusteluun on ollut hauska syöksyä ja käydä lävitse perusteluja kummankin raportointijärjestelmän eduista ja haitoista. Oma kantani on kallistumassa tietylle suunnalle, mutta siitä ehkä sitten joskus toiste.

Taloudellisten ilmiöiden kuvaamiseen liittyen, minulle tulee mieleen tapaus, jossa autoni rengas oli puhjennut ja jouduin matkustamaan Herttoniemestä lentokentälle. Matkaa tein metrolla, junalla ja bussilla. Matka maksoi seutulipulla muistaakseni 4,20 euroa. Koko matkan mietin, kuinka mahdetaan jakaa tuo summa HKL:n VR:n ja bussifirman kesken. Kerroin pohdinnoistani veljelle, joka tokaisi minun olevan varmaan ainoa, joka tuota mietti tuolla matkalla.

Muistoja tai sattumuksia matkan varrelta?

Kun on monessa mukana, niin aina välillä sattuu ja tapahtuu. Muistan erään koulutuskerran, kun olin pitämässä webinaaria ja kuvasimme studiossa koulutusta, kun sattui palohälytys. Pohdimme studiosta poistuessa, pitäisikö ottaa kamera mukaan, jotta voisimme jatkaa livelähetystä palohälytyksestä huolimatta. Lopulta koulutus keskeytettiin evakuoinnin ajaksi ja jatkoimme koulutusta palomiesten päästäessä meidät takaisin studioon.

Hauska muisto kouluttamiseen liittyy heittäytymiseen. Viime syksynä sain eräänä aamuna puhelinsoiton Kotkaan klo 7.30, että kouluttaja on sairastunut ja kouluttajan oli tarkoitus vetää koko päivän koulutus Helsingissä. Paikalla on n. 45 henkeä. Pystytkö paikkaamaan? Hetken epäröinnin jälkeen (aihe ei ollut kaikkein tutuin) totesin, että täytyy pelastaa miesparka hädästä ja hyppäsin autoon ja myöhästyin vähän aloituksesta. Kävellessäni koulutuspaikalle kävin lävitse kalvosetin ja totesin, että kyllä tästä selvitään. Ikimuistoinen koulutus minulle.

Mitä ajattelet tilintarkastajan ammatista?

Tilintarkastajan elämää ei voi kuvata tylsäksi. Jokainen päivä on erilainen. Taloudessa on tapahtunut ja tapahtuu paljon. On hauskaa olla aitiopaikalla tarkastelemassa yritystoiminnan kehittymistä. Elämme muuttuvassa maailmassa ja talous on merkittävä osa muutosta. Talousala on myös murroksessa ja perinteiset työtehtävät tulevat muuttumaan, mutta silti kirjanpidossa oletettavasti on jatkossakin debet ja kredit. Tehdäänkö kirjanpitoa ja tilinpäätöksiä sulkakynän ja seitsensarakkeisen tilivihon avulla tai tekoälyn voimalla ei tule muuttamaan perussääntöjä. Pelikenttä voi muuttua, mutta taloushallintoa tarvitaan jatkossakin ja uskon roolin vain vahvistuvan.

Mitä teet vapaa-ajalla?

Vapaa-ajalla harrastan matkailua, elokuvien katselua, teatterissakäyntiä, lenkkeilyä ja kesäisin golfia. Harva tietää, että olen nähnyt 73 Broadway musikaalia/näytelmää. Tunneskaala on ollut huikea teatteriesityksissä. Hauskimmat ovat aiheuttaneet päiviä kestäviä vatsakipuja nauramisesta ja toiset ovat taas koskettaneet syvältä. Aikaisemmin matkailin yksin, mutta nykyisin matkailemme yhdessä naisystäväni kanssa.


Tällä hetkellä Tuomas on mukana Tilinpäätös 2019– ja Osakeyhtiön tilinpäätös 2019 -videokoulutuksissa, sekä podcastilla (alla).

Lisää samasta aiheesta

Blogit

Sähköisen taloushallinnon datan hyödyntäminen pk-yritysten tilintarkastuksissa

Tietojärjestelmät kehittyvät – pysytkö mukana? Viime vuosien aikana erityisesti pienten ja keskisuurten yritysten taloushallinnon sähköistyminen […]
Lue lisää
Blogit

Kirjanpidon tietopalvelu – kunnan ja kuntayhtymän kirjanpito

Säännöllisesti päivittyvä ja käytännönläheinen Kirjanpidon tietopalvelu on loistava apuväline jokaiselle kirjanpidon ja tilinpäätöksen parissa toimivalle. […]
Lue lisää
Blogit

Kouluttautuminen ESG-raportoinnin asiantuntijaksi

ESG-raportointi, kestävyysraportointi, vastuullisuusraportointi… rakkaalla lapsella on monta nimeä. Vaikka nimityksiä on monia, on yksi asia […]
Lue lisää

Lisää samasta aiheesta

Poimintoja ST-Akatemian tuotteista ja palveluista

Scroll to Top