Kuukauden kasvo: Elina Peill

Elokuun kuukauden kasvo on energinen ja innostava ”IFRS-nörtti” Elina Peill Deloittelta.

Elina Peill, Partner, Deloitte

IFRS-nörtti ja leijonaemo

Esittelen itseni usein IFRS-nörtiksi. Jonkun mielestä tämä tarkoittaa, että olen se keski-ikää lähestyvä täti, joka nipottaa standardien noudattamisesta. Itse haluaisin ajatella katsovani taloudellista raportointia järki ja tiedon käyttäjien tarpeet edellä. Yritän ymmärtää, mikä on raportoinnin tekijöille mahdollista ja silti tuottaa vielä tilinpäätösten lukijoille hyödyllistä tietoa.

Olen vammaisperheen äiti ja se määrittelee suhtautumistani moniin asioihin yllättävänkin paljon. Leijonaemo-rooli jää välillä päälle töissäkin. Minun prioriteettini ovat hyvin selvät. Ensin hoidetaan asiat kuntoon kotona ja sitten jäljelle jäävällä ajalla nukutaan ja harrastetaan työntekoa.

Suhtaudun työn tekemiseen intohimoisesti. Ei ole mitään järkeä käyttää kotona kipeästi tarvittavaa aikaa johonkin sellaiseen, joka ei perustoimeentulon lisäksi tuota iloa sekä itselle että muille. Siksi työ toimii minulla enemmänkin samoin kuin harrastukset monilla muilla – siellä tapaan mielenkiintoisia ihmisiä ja teen asioita, jotka pitävät minut virkeänä ja vauhdissa.

Sääntöjä, järjestystä ja kansainvälisyyttä

Opiskeluajoista lähtien olen halunnut työskennellä kansainvälisten asioiden parissa ja kansainvälisessä ympäristössä. IFRS oli aikoinaan yksi tapa, jolla globaali maailma tuli näkyväksi Suomessa ja halusin olla mukana tässä muutoksessa. Pidän säännöistä ja järjestyksestä – ja järjen käytöstä niiden puitteissa – IFRS sopii tässä suhteessa minulle paremmin kuin suomalainen kirjanpitokäytäntö tai vaikkapa US GAAP.

Tämä onkin ollut loistovalinta. IFRS on vienyt minut töihin moniin mielenkiintoisiin yhtiöihin ja tilanteisiin. Olin myös yli vuoden töissä ulkomailla ilman, että poistuin kotoa lainkaan. Kansainvälisyys on sisäänrakennettua tällä alueella ja tämä sopii minulle sekä persoonana että perhetilanteeseeni.

Keskustellen kohti IFRS-ymmärrystä

Nautin suunnattomasti loogisista IFRS-keskusteluista, joissa standardien pykälät vievät kohti käytännön ratkaisua ja yhtäkkiä oikea ratkaisu on päivän selvänä aivan nenän edessä. Hauskinta nämä ovat silloin, kun joku toinen ohjaa kohti ratkaisua – todellisten asiantuntijoiden työn seuraaminen on aina yhtä innostavaa. Saman pääsee kokemaan myös kirjallisesti memoissa, joissa aukottoman – tai ainakin siltä vaikuttavan – ratkaisun kirjoittaminen säväyttää joka kerta.

Mitä enemmän omaa kokemusta karttuu, sitä tärkeämmäksi minulle on tullut keskustella muiden kanssa heidän ajatuksistaan ja jakaa omaa kokemusta. Tunnistan myös oman vastuuni IFRS:n alueella ja johtajanaisena. Minun tehtäväni on tehdä näkyväksi tätä työtä ja niitä mahdollisuuksia, joita taloushallinnon äkkiseltään tylsältä kuulostava alue tarjoaa. IFRS on joskus vaikeasti lähestyttävä alue ja haluan blogeissani ja kouluttajana tehdä tästä maailmasta ymmärrettävämpää. Tarvitsemme jatkuvasti uusia osaajia ja uusia aktiivisia osallistujia, jotta pysymme mukana maailman vauhdissa täällä Suomessakin.

Koulutusvinkki: IFRS-klinikka 13.9.2019 tarjoaa oivan mahdollisuuden jakaa IFRS-kokemuksia kokeneiden raportoijien ja fasilitoijien kesken.

Erehdysten kautta oppii

Innostun helposti uusista asioista ja olen valmiina kokeilemaan kaikenlaista mielenkiintoista. Töissä se johtaa säännöllisesti myös siihen, että huomaan myöhemmin olleeni totaalisen väärässä ja ettei homma toiminutkaan niin kuin kuvittelin. Se on ihan ok! Tärkeintä on olla avoin siitä, mitä tietää ja ei tiedä. Silloin, kun työskennellään uusien asioiden parissa, on useinkin niin, että oikeaa vastausta ei vielä ole olemassa, eikä parasta tapaa tehdä jokin asia tiedossa, mutta hyviä, perusteltuja arvauksia voidaan silti tehdä. Ja on pakkokin, jotta päästään eteenpäin. Toki sanavalmiina saatan itseni välillä noloihinkin tilanteisiin. Näistä kirkkaimpana on edelleen mielessä se kokous, jossa väitin Fortumin talousjohtajalle, että Fortum tulee aina pysymään tornitalossaan Raaden hampaassa. Talousjohtaja oli perustellusti eri mieltä jo tuolloin, lähes 20 vuotta sitten. Nythän taloon jo rakennetaan asuntoja.

Kirjanpitäjät pelastavat maailman(*) – ja tilintarkastajat varmistavat, että näin todella tapahtuu

Vietin juuri sapattivapaata muutaman kuukauden ja sen aikana ehdin kasvattaa maailmantuskani sellaiseen pisteeseen, että en enää voi vain seurata sivusta sitä, mitä tälle maapallollemme teemme. Haluan käyttää omaa osaamistani myös ilmastonmuutoksen ehkäisemiseen, sillä nyt tiedän, että tämä on oikeasti mahdollista. Sen lisäksi, että meistä jokainen kotonaan ja yksityiselämässään tekee ympäristöystävällisiä valintoja parhaansa mukaan, haluaisin ajatella, että me pystymme myös töissä kantamaan oman kortemme kekoon tässä asiassa.

Tämä ei ehkä ole monelle taloushallinnon ammattilaiselle se tärkein jokapäiväinen tehtävä ja minullakin vain pieni osa työviikkoani. Haluan kuitenkin olla mukana innostamassa keskustelemaan siitä, miten voimme edistää hyvää taloudellista raportointia myös tällä alueella ja ehkä sitä kautta vaikuttaa sijoittajien ja kuluttajienkin valintoihin ympäristöllemme suotuisaan suuntaan.

ST-Akatemia on antanut minulle toimivat puitteet tavata erilaisissa yrityksissä työskenteleviä IFRS-tiedonjanoisia omien alojensa asiantuntijoita ja keskustella kovien ammattilaisten kanssa sekä tilaisuuksia suunniteltaessa että itse tilaisuuksissa. Oma tavoitteeni on, että saan siirrettyä osan omasta innostani ja energiastani muihin paikallaolijoihin – ja näin olen mukana tekemässä tästä maailmasta ainakin hieman paremman paikan.

(*)Peter Bakker, President of the World Business Council for Sustainable Development, UN Conference on Sustainable Development in Rio, June 2

Faktoja Elinasta:

  • Syntynyt Etelä-Pohjanmaalla vuonna 1976
  • Valmistunut kauppatieteiden maisteriksi Vaasasta vuonna 1997 ja lisensiaatiksi vuonna 2002
  • Työskentelee Deloittella Accounting Advisory Services –tiimissä.
  • Perheeseen kuuluu puoliso ja kolme teini-ikäistä lasta.
  • Harrastaa perheilyä, joogaa ja juoksemista sekä lukemista ja lomilla pyöräilyä.

Seuraa IFRS-tarjontaamme!

Lisää samasta aiheesta

Blogit

CSRD, hallitus ja yritysjohto

CSRD on monelle jo tuttu käsite, mutta mitä hallitukselta ja johdolta nyt vaaditaan? On sanomattakin […]
Lue lisää
Blogit

Suosittu ESG-R yritysvalmennus starttaa jälleen syksyllä!

Suosittu ESG-R yritysvalmennus on tullut tämän kevään osalta päätökseen. Tiukan lopputentin jälkeen kouraansa sai ESG-R-asiantuntijan […]
Lue lisää
Blogit

Tilintarkastusasiakkaan raportointiin vaikuttavien tietovirtojen tunteminen ja riskien arviointi

ISA 315 -standardin mukaan tilintarkastajan on riskienarviointitoimenpiteitä suorittamalla muodostettava käsitys tarkastettavan yhteisön tilinpäätöksen laatimisen kannalta […]
Lue lisää

Lisää samasta aiheesta

Poimintoja ST-Akatemian tuotteista ja palveluista

Scroll to Top