Komeileeko kestävä kehitys strategiassa, ja nyt vaaditaan käytännön toimia? Tilanne on varsin yleinen, ja se voi näyttää tältä: kestävän kehityksen tavoitteita kirjataan ylemmän johdon toiveesta strategiaan, ja sinut nimetään vastuuhenkilöksi. Aloitat työt intoa täynnä – onhan vastuullisuus lähellä sydäntäsi ja Suomen lainsäädäntökin sitä jo yrityksiltä vaatii. Pian huomaat tarvitsevasi panosta talousosastolta, muutamia tietoja HR-päälliköltä – ja hankinnankin olisi hyvä pysyä perillä “vihreistä” vaatimuksista. Kuulostaako tutulta?
Vastuullisuuden läpivienti ei ole yhden henkilön hoidettavissa, vaan se vaatii monen eri asiantuntijan yhteistyötä. Kestävä kehitys koskettaa usein talous-, HR-, hankinta-, markkinointi- ja viestintäosastoa – johdosta ja hallituksesta puhumattakaan. ESG näkyy monessa eri funktiossa, ja paras lopputulos saadaan, kun jokainen sitoutuu vastuullisuuteen oman osaamisalueensa sisällä.
Oletko sinä vastuussa vastuullisuudesta?
Mikä sitten on sinun pääasiallinen tehtäväsi? Se on innostaa, aktivoida ja sitouttaa ESG-tiimiäsi sekä tukea heitä työssään esimerkiksi kouluttamalla ja jakamalla tietoa. Tehtäväsi on myös varmistaa, että heillä on tarvittavat resurssit ja työkalut vastuullisten toimintatapojen toteuttamiseen ja raportointiin. On tärkeää luoda ympäristö, jossa jokainen tiimin jäsen tuntee olonsa valtuutetuksi ja motivoituneeksi edistämään yhteisiä vastuullisuustavoitteita.
Jokaisen ESG-tiimiläisen panos liittyy laajempaan kokonaisuuteen. Sinun vastuullesi jää koota palapelin palaset yhteen ja luoda yhteys funktioiden välille. Tämä yhteistyö synnyttää kestävän ja pitkäjänteisen kulttuurin, jossa vastuullisuus ei ole pelkästään tavoite, vaan myös tapa toimia.
Kestävä kehitys strategiassa – mistä pitää aloittaa?
Kuten aiemmin todettiin, vastuullisuus ei saisi levätä yhden henkilön harteilla, sillä raportoitavia asioita tarvitaan monelta eri osastolta. ESG-koulutuksia löytyy monenlaisia, ja tarjontaa tulee jatkuvasti lisää. Ongelmana kuitenkin on se, että koulutukset keskittyvät usein vain yhden funktion osaamisen vahvistamiseen – ja monesti ne käsittelevät eri osa-alueita, jolloin kokonaisuuden hallinta jää vajaaksi.
Olemme kuunnelleet vastuullisuuspäälliköiden toiveita. Tarjoamme nyt ESG-tiimilisenssiä ESG-Akatemiaan. ESG-Akatemia tarjoaa lukuisia koulutuksia, tietopalvelun työkaluineen, verkkokirjan sekä yhteisön tuen, jotta onnistut käytännön työssä kohti kestävämpää huomista. Kaikki ajankohtainen ESG-tieto on helposti saatavilla – yhden klikkauksen päässä.
ESG-Akatemian koulutukset sopivat koko organisaation ESG-osaamisen vahvistamiseen. Koulutusten sisältöä ohjaa jo voimaan astunut CSRD-direktiivi, joka määrittelee, mitä kestävyystietoja yritysten tulee raportoida. Tiimiläisten käyttöön tulee myös kestävyysraportoinnin aloittamista tukeva ESGpalvelu. ESGpalvelu tarjoaa kaiken tiedon, mitä tarvitset kestävyysraportoinnin aloittamiseen. Jatkuvasti päivittyvä tietopalvelu sisältää aina ajankohtaista tietoa sekä tehokkaat työkalut ESRS-standardien oppimiseen ja soveltamiseen.
Lue myös: Pk-yritys, kestävyysraportointi ja monta hyvää kysymystä