Muuttuneita tulkintoja ja pelisääntöuudistuksia arvonlisäverotuksessa
Yritykset ja verotus. Tällä hetkellä ei liene montakaan yritystä tai tahoa, joita viimeaikaiset oikeustapaukset tai muuttuvat arvonlisäverosäännöt eivät koskettaisi. Nostan esille muutaman tärkeän teeman, joihin kannattaa tutustua.
Korkeimman hallinto-oikeuden ratkaisuista voidaan ottaa esiin kiinteistöjen ja osakkeiden myyntiin liittyvien kulujen vähennysoikeutta koskevat viimeisimmät linjaukset. Päätösten johdosta entistä enemmän on kiinteistöjen ja osakkeiden myyntitilanteita, joissa myynnin kulut hyväksytään vähennyskelpoisiksi yleiskuluiksi. Oma kysymyksensä on edelleen se, mikä on oikea jakoperuste yleiskuluvähennyksille, jos harjoitetaan sekä verollista että verotonta toimintaa.
Paljon muutakin tapahtuu kiinteistö- ja tilavuokrasektorilla; yritykset eivät enää hanki tiloja omaa pitkäaikaista käyttöä varten vaan toiveena on monimuotoiset liiketoimintaa tukevat palvelut ja erilaiset yhteiskäyttötilat. Tilavuokraus on saanut rinnalleen uudenlaista palvelumuotoilua, joka haastaa myös sitä, miten uudenlainen palvelu tulee käsitellä arvonlisäverotuksessa. Onko vuokraus verotonta vai verollista -tematiikka saa väistyä ja tilalle tulee verollisen kokonaispalvelun ajattelua.
On myös mielenkiintoista, että kotimaisessa oikeuskäytännössä on käsitelty perustavaa laatua olevia kysymyksiä. Näistä esimerkkinä voidaan mainita esimerkiksi, mikä on liikkeen luovutuksen määrittely (valmistelevat toimet), liiketoiminnan käsite (sähköauton lataus) tai onko kyse tavaran vai palvelun myynnistä (tulostustiedosto). Kaikilla teemoilla tunnusomaista on se, että riippuen lopputulemasta verovaikutuksilla voi olla iso ero.
Kansainvälistä kauppaa käyvät yritykset myös monen muutoksen ja uudistuksen edessä
Kova Brexit voi olla edessä jo reilun kuukauden päästä eli 31.10.2019. Tämä tarkoittaa, että jo pelkästään tavarakaupan osalta yhdessä yössä yrityksen EU:n sisäinen tavarakauppa muuttuu maahantuonniksi ja vienniksi. Ensi vuoden alusta tulee voimaan myös lukuisia EU-tavarakaupan tarkennuksia, joissa muun muassa verottoman yhteisömyynnin kriteerit tiukentuvat mutta toisaalta varastointimenettelyihin tulee helpotuksia.
Suomen verottajan virallista ohjeistusta odotetaan myös siitä, miten Suomi tulee noudattamaan uusia sääntöjä yhteisömyyntien asiakirjanäytön osalta. Kysymys kulminoituu siihen, riittääkö käytännössä verohallinnon nykyohjeiden mukaiset asiakirjanäytöt rajat ylittävästä kuljetuksesta vai tuleeko soveltaa uuden asetuksen mukaisia laajempia asiakirjavaatimuksia. Kysymys koskee kaikkia EU-jäsenmaita ja on siten asia, joka vaatii nyt tiedonhankintaan paikallisesti jäsenmaista.
Tämä syksy onkin varsin mielenkiintoinen ja sanoisinpa, että myös mahdollisuuksia täynnä, kun asioihin vain perehtyy!
Piia Ahonen, Hannes Snellman Attorneys Ltd
Kaikki verotuksen koulutukset löydät Rajaton-koulutuspalvelusta.
Lue myös blogikirjoitus: Yleishyödylliset yhteisöt ja verokarhu: Pitääkö olla huolissaan?
Lue myös lausunto: Arvonlisäverotus EU-tavarakaupassa
Uusimmat sisällöt
-
BlogitPk-yritys, kestävyysraportointi ja monta hyvää kysymystä
-
BlogitTekoäly taloushallinnossa
-
BlogitCSRD, hallitus ja yritysjohto
-
BlogitSuosittu ESG-R yritysvalmennus starttaa jälleen syksyllä!
-
BlogitTilintarkastusasiakkaan raportointiin vaikuttavien tietovirtojen tunteminen ja riskien arviointi
Uusimmat sisällöt
-
BlogitPk-yritys, kestävyysraportointi ja monta hyvää kysymystä
-
BlogitTekoäly taloushallinnossa
-
BlogitCSRD, hallitus ja yritysjohto
-
BlogitSuosittu ESG-R yritysvalmennus starttaa jälleen syksyllä!
-
BlogitTilintarkastusasiakkaan raportointiin vaikuttavien tietovirtojen tunteminen ja riskien arviointi
Lisää samasta aiheesta
Pk-yritys, kestävyysraportointi ja monta hyvää kysymystä
Tekoäly taloushallinnossa
CSRD, hallitus ja yritysjohto
Lisää samasta aiheesta
Pk-yritys, kestävyysraportointi ja monta hyvää kysymystä
Kesäkuussa (6/2024) järjestimme maksuttoman webinaarin ajankohtaisesta aiheesta: Kestävyysraportointi nyt – lainsäädäntö vs. käytännön työ. Webinaari […]
Tekoäly taloushallinnossa
Oletko valmis ottamaan seuraavan askeleen kohti tekoälyn hyödyntämistä taloushallinnossa? Meidän koulutuskokonaisuutemme “Tunnuslukujen kerääminen, analysointi ja […]
CSRD, hallitus ja yritysjohto
CSRD on monelle jo tuttu käsite, mutta mitä hallitukselta ja johdolta nyt vaaditaan? On sanomattakin […]
Poimintoja ST-Akatemian tuotteista ja palveluista
-
Sisäinen laskenta | Koulutus
Kannattavuuslaskenta ja hinnoittelu
Lue lisääKoulutus on katsottavissa Rajaton-koulutuspalvelussa
-
Kirjanpito | Koulutus
Yritysjärjestelyt – verotus, osakeyhtiölaki ja kirjanpito
720,00 € (+ alv)Lisää ostoskoriinTi 11.2.2025 klo 9.00-16.00
-