CSRD, hallitus ja yritysjohto
CSRD on monelle jo tuttu käsite, mutta mitä hallitukselta ja johdolta nyt vaaditaan? On sanomattakin […]
ESGpalvelu kokoaa yhteen kestävyysraportoinnissa ja vastuullisuudessa tarvittavan tiedon.
Säännöllisesti päivittyvä tietopalvelu jokaiselle kirjanpidon ja tilinpäätöksen parissa toimivalle.
Heidi Vierros, Audit Partner, KHT | KPMG Oy Ab
ST-Akatemian järjestämä Säätiöiden ajankohtaispäivä on jälleen käsillä 26.2.2019. Suosittelen sitä lämpimästi kaikille taloushallinnon ammattilaisille ja erityisesti säätiöiden kanssa toimiville asiantuntijoille. Yleissivistyksen vuoksi kaikkien talousalan ammattilaisten olisi hyvä tietää jotakin säätiöistä. Miksikö? Muun muassa siksi, että liike-elämässä on paljon henkilöitä, jotka vapaa-aikanaan toimivat erilaisten säätiöiden hallintoelimissä.
Säätiömaailmassa toimivan tilintarkastajan tai säätiössä toimivien hallinto- ja toimihenkilöiden vastuuta korostaa se, että säätiöllä ei ole omistajia eikä jäseniä mutta kylläkin usein huomattava omaisuus. Talousalan ammattilaisilla on sekä ammatillinen että moraalinen vastuu varmistaa, että säätiö toimii sääntöjensä mukaisesti ja mahdollisimman tehokkaasti toteuttaen olemassaolonsa tarkoitusta.
Viime vuosina säätiöt ovat valitettavasti saaneet paljon negatiivista julkisuutta mediassa, vaikkakin ongelmat kasautuvat vain muutamaan säätiöön. Taustalla on kuitenkin vain muutaman säätiön toiminta. Parasta aikaa seuraamme Nuorisosäätiön tilannetta ja toivomme, että nuoret voisivat jatkaa asumistaan säätiön asunnoissa. Säätiön uusi johto ansaitsee kaiken tuen ja kannustuksen asioiden selvittämiseksi.
Samaan aikaan on hyvä huomioida, että säätiöistä on saatu apua tieteisiin ja koko kansakunnan kehittymiseen sotien jälkeen. Säätiöiden merkityksestä julkaistiin vuoden 2018 lopulla Allan Tiitan julkaisu ”Tieteen tukijoukot, suomalaiset säätiöt tieteen ja korkeimman opetuksen kehittäjinä 1917-2017”. Säätiöiden varallisuus on kautta aikojen tullut yksittäisiltä varakkailta yhteisö- ja henkilölahjoittajilta sekä laajamittaisista kansalaiskeräyksistä. Toivottavasti pian ilmestyy tutkimus myös siitä, minkälainen vaikutus säätiöillä on ollut Suomen taiteen ja kulttuurin kehittäjänä.
Haluan siis sanoa, että säätiöiden olemassaolon tarkoitusta ja merkitystä Suomen kaltaiselle pienelle maalle on tarkasteltava pitkällä aikajanalla, eikä yksittäistapausten saa antaa leimata säätiöistä muodostuvaa mielikuvaa.
Säätiöiden ajankohtaispäivässä kerrotaan säätiöistä yleensä sekä sukelletaan useisiin mielenkiintoisiin yksityiskohtiin. Omassa osuudessani käsittelen säätiöiden lähipiiriraportointia, joka herätti paljon keskustelua, kun uudet raportointivaatimukset astuivat voimaan 2015. Jokaisen, joka toimii säätiöiden kanssa, tulee hallita tämä aihealue hyvin. Toisena aiheena puhun tytäryritysten konsolidoinnista ja ylipäätään säätiön konsernitilinpäätöksen laadintavelvollisuudesta. Joissain tilanteissa tytäryritys voidaan jättää yhdistelemättä ja joissain koko konsernitilinpäätös laatimatta. Nämä ovat kuitenkin edelleen tulkinnanvaraisia kysymyksiä ja edellyttävät aina tapauskohtaista harkintaa.
Säätiöiden ajankohtaispäivässä käsitellään myös säätiön hallituksen riskienhallintaa, sekä kuullaan PRH:ssa toimivan säätiövalvojan kommenttipuheenvuoro aiheeseen. Päivän luennoitsijat ovat kokeneita säätiöiden tilintarkastajia tai muutoin säätiöiden parissa toimivia asiantuntijoita. Käytä tilaisuus hyväksesi ja kysy mieltäsi askarruttavia asioita luentojen lomassa tai tauoilla!
Säätiöiden ajankohtaispäivä järjestetään 26.2.2019 Helsingissä ja etäkoulutuksena. Ilmoittaudu mukaan!
CSRD on monelle jo tuttu käsite, mutta mitä hallitukselta ja johdolta nyt vaaditaan? On sanomattakin […]
Suosittu ESG-R yritysvalmennus on tullut tämän kevään osalta päätökseen. Tiukan lopputentin jälkeen kouraansa sai ESG-R-asiantuntijan […]
ISA 315 -standardin mukaan tilintarkastajan on riskienarviointitoimenpiteitä suorittamalla muodostettava käsitys tarkastettavan yhteisön tilinpäätöksen laatimisen kannalta […]
Tulossa 12/2024
Koulutus on katsottavissa Rajaton-koulutuspalvelussa
Rakennamme luottamusta. Tahdomme kehittää taloudellista raportointia ja sinun sekä muiden talouden ammattilaisten osaamista.