ESG-raportointi – 3 vinkkiä ensikertalaisille

“Mikä on ESG-raportointi ja mistä lähteä liikkeelle?”, kysyy tällä hetkellä moni. ESG Advisor Katja Tolkilla on jo pitkä taival ESG-raportoinnin parissa. Hän mielellään jakaa vinkkejä sekä parhaita oppeja muille. Ennen kestävyysteemoihin sukeltamista, Katja on toiminut erityyppisissä liiketoiminnan kehittämistehtävissä. Matkan varrella hän on ehtinyt tehdä niin taloushallinnon konsultointia, SAP-projekteja kuin myös toimitusketjun hallinnan projekteja.

Nykyisessä työssä Katja keskittyy pääosin kestävyysstrategiaan, ESG-raportointiin sekä riskienhallintaan. Työpöydällä on tällä hetkellä valmistautuminen CSRD-direktiivin mukaiseen raportointiin. Tuoreet standardit julkaistiin heinäkuun lopussa. Perusteellinen perehtyminen aiheeseen onkin aloitettu heti kesälomien jälkeen ja keskeisiä teemoja on jo tunnistettu.

ESG-raportointi on täällä – nyt tarvitaan ripeää toimintaa

Nyt alkaa olla jo kiire ESG-raportoinnin suhteen. Raportointi on valahtanut monen työpöydälle viime aikoina ja selviteltävää vielä riittää. Raportointi vetää monia eri liiketoiminnan funktioita yhteen. Tarvitaan niin talous- kuin vastuullisuusosastoa sekä toisinaan myös HR-, laki- ja toimitusketjuvastaavien työpanosta. Dataa kerätään erilaisista järjestelmistä – joskus myös yrityksen ulkopuolelta.

ESG-raportoinnin moninaisuutta ei pidä kuitenkaan säikähtää. Tärkeintä on aloittaa! ESG-raportoinnin vahvuus onkin siinä, että sen pitää olla mahdollisimman läpinäkyvää ja avointa. Tämän takia yksin ei tarvitse olla – tukea löytyy matkan alkuun ja sen varrelle*. Katja antaa kolme vinkkiä, joilla kokonaisuutta voi alkaa hahmottamaan:

  1. Oppia voidaan ottaa muilta! Benchmarkkaa saman toimialan yrityksiä – ehkä myös asiakasyrityksiä. Miten he ovat asioita tehneet tai alkaneet tekemään?
  2. Toteuta olennaisuusanalyysi. Miten analyysi kannattaa tehdä? Onko se esimerkiksi kyselypohjainen? Tutustu olennaisuusanalyysin periaatteisiin ja hahmota yrityksellesi keskeisimmät teemat.
  3. Ota rinnalle tueksi myös julkistetut ESRS-standardit. Mitkä ovat juuri yrityksellesi olennaiset asiat? Mitä mittareita teidän kannattaa hyödyntää?

* Tutustu ESG-R yritysvalmennukseen ja ota yrityksesi kestävyysraportointiprosessi haltuun! Valmennuskokonaisuuden käytyäsi ymmärrät kestävyysraportoinnin prosessin eri vaiheet ja niihin liittyvät vaatimukset. Valmennuksessa hankitun ymmärryksen ja osaamisen avulla sinulla on valmiudet laatia oman yrityksesi kestävyysraportti.

Tukenasi on myös ESGpalvelu! ESGpalvelu kokoaa kaiken olennaisen tiedon kestävyysraportoinnista ja vastuullisuudesta. Sisällöntuotannosta vastaavat Suomen parhaat ESG-asiantuntijat.

Lue blogikirjoitus: Olennaisuusarviointi – mitä ja miksi?

Lue blogikirjoitus: Vastuullisuuden uusi tietopalvelu – ESGpalvelu

Lisää samasta aiheesta

Blogit

Tilintarkastusasiakkaan raportointiin vaikuttavien tietovirtojen tunteminen ja riskien arviointi

ISA 315 -standardin mukaan tilintarkastajan on riskienarviointitoimenpiteitä suorittamalla muodostettava käsitys tarkastettavan yhteisön tilinpäätöksen laatimisen kannalta […]
Lue lisää
Blogit

Kirjanpito on täynnä haastavia kysymyksiä!

Kirjanpitoon ja tilinpäätökseen liittyy lukuisia erityiskysymyksiä, joita tulee käytännössä ratkaista tapauskohtaisesti. Viime vuosien aikana on […]
Lue lisää
Blogit

ESG-koulutukset: missä järjestyksessä ne suoritetaan Rajaton-koulutuspalvelussa?

Miten ja mitkä ESG-koulutukset kannattaa käydä läpi Rajattomassa? Kestävyysraportoinnin aloittaminen on monissa yrityksissä ajankohtaista ja […]
Lue lisää

Lisää samasta aiheesta

Poimintoja ST-Akatemian tuotteista ja palveluista

Scroll to Top