IFRS-standardit: tarkistetut ja yhdenmukaistetut käännökset

Euroopan komission käynnistämän projektin tuloksena kaikki EU:n viralliseen lehteen sisältyvät IFRS-standardit julkaistaan uutena konsolidoituna versiona. Se tarkoittaa, että voimassa olevien standardien käännökset tarkistetaan ja yhdenmukaistetaan. Samalla kumotaan kaikki asetukset, joilla standardeja ja niiden muutoksia on aiemmin hyväksytty. Työ tehdään kaikilla EU-kielillä. Keskeisenä tavoitteena on eri kieliversioihin vuosien aikana kertyneiden virheiden ja epäjohdonmukaisuuksien korjaaminen.   

IFRS-standardit: Suomen Tilintarkastajat ry uuden käännöksen kansallisena asiantuntijana   

Suomen Tilintarkastajat (ST) ja erityisesti sen käännösasiantuntijat on nimetty kansalliseksi asiantuntijaksi projektia varten. Yhdistyksen jäsenistä ja muista asiantuntijoista koostuvalla IFRS-käännöstyöryhmällä on projektissa keskeinen rooli. 

Uudessa suomenkielisessä käännöksessä on korjattu vuosien varrella ilmenneitä joitakin epätarkkuuksia ja vaihdettu muutaman termin suomenkielinen vastine: esimerkiksi ”etuuspohjaisen järjestelyn” sijaan tulee alalla yleisemmin käytetty ”etuusperusteinen järjestely”, ”vaihtelualueen” sijaan puhutaan ”vaihteluvälistä” ja ”ulkomaan rahan” tilalla käytetään termiä ”ulkomaan valuutta”. 

Tilinpäätökseen sisältyvät suorat lainaukset standardeista kannattaa tarkistaa jo nyt   

Monien yritysten IFRS-tilinpäätöksissä on suoria tai lähes suoria lainauksia standardeista, erityisesti laatimisperiaatteiden kuvauksissa ja liitetiedoissa. Tällaiset kohdat kannattaisi tarkistaa ennen vuoden 2022 tilinpäätöksen laatimista ja tarvittaessa muuttaa vastaamaan uudistettua käännöstä.

Lue Hannan koko blogi.   

IFRS-standardit päivitetään säännöllisesti. Tutustu uusimpaan versioon tästä. Teos sisältää aina tuoreimman ST-Akatemian julkaiseman suomenkielisen käännöksen standardeista.

Tutustu ajankohtaisiin IFRS-koulutuksiin.

Kirjoittaja: Hanna Tähtivaara, Suomen Tilintarkastajat ry | Kuva: Terhi Mattila

Lue myös blogikirjoitus: Liiketoimintojen hankinnat IFRS-raportoinnissa

Lisää samasta aiheesta

Blogit

Kirjanpidon tietopalvelu – kunnan ja kuntayhtymän kirjanpito

Säännöllisesti päivittyvä ja käytännönläheinen Kirjanpidon tietopalvelu on loistava apuväline jokaiselle kirjanpidon ja tilinpäätöksen parissa toimivalle. […]
Lue lisää
Blogit

Kouluttautuminen ESG-raportoinnin asiantuntijaksi

ESG-raportointi, kestävyysraportointi, vastuullisuusraportointi… rakkaalla lapsella on monta nimeä. Vaikka nimityksiä on monia, on yksi asia […]
Lue lisää
Blogit

ESG-raportointi – 3 vinkkiä ensikertalaisille

“Mikä on ESG-raportointi ja mistä lähteä liikkeelle?”, kysyy tällä hetkellä moni. ESG Advisor Katja Tolkilla […]
Lue lisää

Lisää samasta aiheesta

Poimintoja ST-Akatemian tuotteista ja palveluista

Scroll to Top