Liiketoimintojen hankinnat IFRS-raportoinnissa

Liiketoimintojen hankintoja koskevat kirjaamis- ja arvostamisperiaatteet ovat yksi IFRS-raportoinnin osa-alueista, joka poikkeaa merkittävästi vastaavista kotimaisista säännöksistä.

Säännösten asianmukainen soveltaminen on tärkeää, koska liiketoimintahankintojen kirjanpidollisella käsittelyllä ja liiketoimintojen myöhemmällä yhdistelyllä konsernitilinpäätökseen on yleensä merkittävä vaikutus yhtiön taloudelliseen asemaan ja tuloksen muodostumiseen. Lisäksi raportointikaudella tapahtuneista liiketoimintojen yhdistämisistä tulee esittää laajasti liitetietoja jo kyseisen kauden osavuosikatsauksessa ja tilinpäätöksessä.

Myös esittämisvaatimukset on hyvä tuntea jo liiketoimintahankintaa suunniteltaessa, jotta varmistetaan liitetietojen laadintaa varten tarvittavan tiedon oikea-aikainen saatavuus.

Viime vuoden alussa voimaan tulleilla liiketoimintahankintoja koskevilla sääntömuutoksilla voi olla vaikutuksia hankintojen käsittelyyn. Lisäksi suunnitteilla on muutoksia, jotka toteutuessaan muuttaisivat sekä kirjaamis- ja arvostamisperiaatteita että esittämisvaatimuksia.

Kirjoittaja: Mari Suomela, KHT, IFRS-asiantuntija, KPMG Oy Ab

Yllä olevia teemoja on käsitelty kattavasti suositussa IFRS Jatko -koulutuksessa (16.-17.3.2021). Tuoreimmat koulutukset ajankohtaisine aiheineen löydät alta. Valikoimastamme löydät niin perusteisiin pohjautuvia koulutuksia vasta-alkajille, kuin myös vaativimpia kokonaisuuksia täsmäiskuineen kokeneemmille raportoijille.

Tutustu suosittuihin IFRS-koulutuksiin tästä

Tutustu myös Rajaton-koulutuspalveluun, josta löydät kaikki ST-Akatemian ajakohtaiset taloushallinnon koulutukset. Rajattoman avulla huolehdit siitä, että sinä ja tiimisi pysytte ajan tasalla taloushallinnon viimeisimmistä käänteistä. Voit osallistua koulutuksiin etänä tai katso ne koulutuspalvelusta silloin, kun sinulle parhaiten sopii. (Perinteisen taloushallinnon rinnalle on astunut moneen työhön vaikuttava ESG.) Rajaton avaa myös kestävän liiketoiminnan tuoreimmat kuulumiset.

Lue myös blogikirjoitus: tarkistetut ja yhdenmukaistetut käännökset

Lisää samasta aiheesta

Blogit

ESG-koulutukset: missä järjestyksessä ne suoritetaan Rajaton-koulutuspalvelussa?

Miten ja mitkä ESG-koulutukset kannattaa käydä läpi Rajattomassa? Kestävyysraportoinnin aloittaminen on monissa yrityksissä ajankohtaista ja […]
Lue lisää
Blogit

Sähköisen taloushallinnon datan hyödyntäminen pk-yritysten tilintarkastuksissa

Tietojärjestelmät kehittyvät – pysytkö mukana? Viime vuosien aikana erityisesti pienten ja keskisuurten yritysten taloushallinnon sähköistyminen […]
Lue lisää
Blogit

Kirjanpidon tietopalvelu – kunnan ja kuntayhtymän kirjanpito

Säännöllisesti päivittyvä ja käytännönläheinen Kirjanpidon tietopalvelu on loistava apuväline jokaiselle kirjanpidon ja tilinpäätöksen parissa toimivalle. […]
Lue lisää

Lisää samasta aiheesta

Poimintoja ST-Akatemian tuotteista ja palveluista

Scroll to Top