
ESG-raportointi – 3 vinkkiä ensikertalaisille
“Mikä on ESG-raportointi ja mistä lähteä liikkeelle?”, kysyy tällä hetkellä moni. ESG Advisor Katja Tolkilla […]
ESGpalvelu kokoaa yhteen kestävyysraportoinnissa ja vastuullisuudessa tarvittavan tiedon.
Säännöllisesti päivittyvä tietopalvelu jokaiselle osakeyhtiön tilinpäätöksen parissa toimivalle.
Hanna Tähtivaara, käännösasiantuntija, ST-Akatemia Oy | Suomen Tilintarkastajat ry
Voimassa oleviin IFRS-standardeihin on tänäkin vuonna tullut useita lisäyksiä ja muutoksia. Kokonaiskäsityksen kaikista muutoksista saa parhaiten perehtymällä ajantasaiseen IFRS-standardit 2019 -teokseen.
Uutta vuokrasopimusstandardia IFRS 16 on ryhdyttävä soveltamaan viimeistään vuonna 2019, ja sen käyttöönottoon valmistautuminen on ollut monissa yrityksissä useita vuosia kestänyt projekti. Uuden standardin myötä monista vuokrasopimuksista kirjataan taseen vastaaviin käyttöoikeusomaisuuserä ja taseen vastattaviin vuokrasopimusvelka. Vaikutuksia on myös tuloslaskelmaan ja rahoituslaskelmaan samoin kuin moniin tunnuslukuihin.
Mutta olettehan huomanneet, että IFRS 16:n seurauksena tulee voimaan myös muutoksia lukuisiin muihin standardeihin?
IFRS 16 aiheuttaa seurannaismuutoksia kaikkiaan 25 eri standardiin tai tulkintaan. Osa muutoksista on toki luonteeltaan teknisiä – kuten standardiviittausten korvaamista uusilla – mutta monet vaikuttavat myös vaatimuksiin. Merkittävimmin muuttuu sijoituskiinteistöjä koskeva IAS 40, joka on runsaiden muutosten seurauksena kirjoitettu kokonaan uudelleen. Sijoituskiinteistön määritelmä on laajennettu kattamaan myös kiinteistöt, jotka ovat vuokralle ottajan käyttöoikeusomaisuuseriä. Muutoksia on tullut myös mm. IFRS-standardien käyttöönottoa ohjeistavaan standardiin IFRS 1, aineellisia käyttöomaisuushyödykkeitä ja aineettomia hyödykkeitä koskeviin standardeihin IAS 16 ja IAS 38 sekä myyntituottoja koskevaan standardiin IFRS 15. Vanha vuokrasopimusstandardi IAS 17 ja siihen liittyvät tulkinnat IFRIC 4, SIC-15 ja SIC-27 ovat kumoutuneet.
Vuonna 2019 tulee edellä mainittujen lisäksi voimaan erillisinä projekteina toteutettuja muutoksia kolmeen eri standardiin. Muutokset koskevat osakkuus- ja yhteisyritysosuuksia, eläke-etuusjärjestelyjen muutoksia ja tietynlaisia etukäteismaksuja. Voimaan tulevat myös Vuosittaiset parannukset 2015-2017, jotka vaikuttavat viiteen eri standardiin, sekä yksi uusi tulkinta IFRIC 23 Tuloverokäsittelyjä koskeva epävarmuus.
ST-Akatemia on julkaissut ajantasaisen IFRS-standardit 2019 -teoksen, joka vastaa englanninkielisen ”Blue Book” -julkaisun osaa A (vaatimukset). Teos sisältää IFRS-standardit, joita on sovellettava 1.1.2019 tai sen jälkeen alkavilla tilikausilla. Se ei sisällä myöhemmin voimaan tulevia uusia standardeja ja muutoksia. Julkaisuun sisältyvät suomenkieliset tekstit ovat omassa organisaatiossamme käännettyjä ja Suomen Tilintarkastajat ry:n alaisena toimivan laajapohjaisen asiantuntijaryhmän tarkastamia. Myös EU:ssa sovellettaviksi hyväksytyt IFRS-standardit perustuvat samoihin, Suomen Tilintarkastajat ry:n asiantuntijaryhmän tarkastamiin käännöksiin.
Kuukauden kasvo -blogissa esittäytyy käännösasiantuntijamme Hanna Tähtivaara. Hanna on kääntänyt mm. tuoreen IFRS-standardit 2019 -julkaisun.
“Mikä on ESG-raportointi ja mistä lähteä liikkeelle?”, kysyy tällä hetkellä moni. ESG Advisor Katja Tolkilla […]
Liitetiedot ovat suomalaisissa, muiden kuin pörssiyritysten, tilinpäätöksissä aina olleet niukat, mutta vaatimattomat. Suomen yrityskentässä suurin […]
Yritysvastuu ja siihen liittyvä olennaisuus riippuu yrityksestä, toimialasta, toimintaympäristöstä ja ajasta jossa olemme. Olennaisuusarviointi tuo […]
Ti 19.3.2024 klo 9.00-12.00
Ke 20.3.2024 klo 9.00-12.00
Tulossa syksyllä 2024
Rakennamme luottamusta. Tahdomme kehittää taloudellista raportointia ja sinun sekä muiden talouden ammattilaisten osaamista.