
Vastuut, ulkopuoliset järjestelyt ja muut hankalat liitetiedot
Liitetiedot ovat suomalaisissa, muiden kuin pörssiyritysten, tilinpäätöksissä aina olleet niukat, mutta vaatimattomat. Suomen yrityskentässä suurin […]
ESGpalvelu kokoaa yhteen kestävyysraportoinnissa ja vastuullisuudessa tarvittavan tiedon.
Säännöllisesti päivittyvä tietopalvelu jokaiselle osakeyhtiön tilinpäätöksen parissa toimivalle.
Kirjanpidon tietopalvelun tavoitteena on toimia tilinpäätöksen laatijoiden, tulkitsijoiden ja tarkastajien kohtaamispaikkana, johon päivittyy jatkuvasti ajassa elävän kotimaisen kirjanpitolainsäädäntömme viimeisimmät tulkintaohjeet ryyditettynä ajankohtaisilla, kiinnostavilla ja käytännönläheisillä blogiteksteillä.
Kirjoittaja: Jaakko Rönkkö, Revisium Oy
Suomalainen kirjanpitolaki on tunnettu kompaktiudestaan ja helppolukuisuudestaan. Laki on lopulta melko lyhyt, vain yhdeksän lukua. Itse lakitekstikin on hyvin selkokielistä – varsinkin kirjanpidon ammattilaisille. Kirjanpitolainsäädännön tulkintaohjeistus on sen sijaan jo haastavampi kokonaisuus, kun pitäisi ottaa haltuun kirjanpitolaki, kirjanpitoasetus, asetus pien- ja mikroyrityksen tilinpäätöksessä esitettävistä tiedoista (PMA), ehkä jopa EU:n tilinpäätösdirektiivi ja kaiken kukkuraksi näistä se kaikkein kinkkisin, nimittäin kirjanpitolautakunnan historiansa aikana antamista reilusta parista tuhannesta lausunnosta ja lukuisista yleisohjeista juuri ne nykypäivän kirjanpidossa kaikkein relevanteimmat. Tähän ongelmaan olemme pyrkineet löytämään kunnianhimoisen ja käytännönläheisen ratkaisun – nimittäin ST-Akatemian Kirjanpidon tietopalvelun.
Kirjanpidon tietopalvelu on nimensä mukaisesti kirjanpidon palvelukokonaisuus, johon teoksen kirjoittajat ovat pyrkineet kokoamaan nykypäivän tilinpäätöksen laatijoiden kannalta kaikkein tärkeimmät kirjanpitolautakunnan kannanotot sekä purkaneet kirjanpitolain ymmärrettäviksi palasiksi pykälä kerrallaan.
Tietopalvelun tavoitteena on toimia tilinpäätöksen laatijoiden, tulkitsijoiden ja tarkastajien kohtaamispaikkana, johon päivittyy jatkuvasti ajassa elävän kotimaisen kirjanpitolainsäädäntömme viimeisimmät tulkintaohjeet ryyditettynä ajankohtaisilla, kiinnostavilla ja käytännönläheisillä blogiteksteillä. Tietopalvelusta löydät ns. yhden luukun periaatteella kirjanpidon keskeisimmän sääntelyn alkuperäismuodossaan sekä ajantasaisen tulkintaohjeistuksen – etsitpä ratkaisua yksittäiseen kirjausongelmaan, tilinpäätösesittämiseen tai tiedon tulkitsemiseen.
Teoksen kirjoittajat, Mikko Lilja ja Jaakko Rönkkö, ovat kirjanpitolain soveltamisen rautaisia ammattilaisia, joilla on pitkä kokemus niin tilintarkastusalalta kuin alan akateemiseltakin kentältä. KHT- ja JHT-tilintarkastajina he ovat nähneet urallaan lukemattomia eri tasoisia tilinpäätöksiä, joista he ammentavat ajatuksiaan ja kokemuksiaan tähän uniikkiin tietopankkiin. Lilja ja Rönkkö osallistuvat hallintotieteiden tohtoreina (talousjohtaminen) myös alan akateemiseen keskusteluun.
Toivottavasti nautit tämän uuden ja ainutlaatuisen tietopalvelun pohjattomasta, mutta käyttäjäystävällisesti räätälöidystä tietovarannosta. Laaditaan yhdessä yhä laadukkaampia tilinpäätöksiä!
Tutustu Kirjanpidon tietopalveluun tarkemmin ja tilaa käyttöoikeudet.
Lisää si Arvonmääritysten merkitys yritystoiminnassa tuntuu vain jatkavan kasvuaan. Omassa työssäni PwC:llä tarve määrittää arvo […]
Timo Partanen: Vaikka osakeyhtiön veroilmoitus perustuukin pitkälti yhtiön tilinpäätökseen, on verotuksen ja kirjanpidon välillä lukuisia eroja, jotka on osattava huomioida veroilmoitusta laadittaessa.
Riitta Laine: Mitkä tekijät kasvattavat tilintarkastukseen kuluvaa aikaa? Tilintarkastukseen käytetty aika vaikuttaa hintaan.
Liitetiedot ovat suomalaisissa, muiden kuin pörssiyritysten, tilinpäätöksissä aina olleet niukat, mutta vaatimattomat. Suomen yrityskentässä suurin […]
Yritysvastuu ja siihen liittyvä olennaisuus riippuu yrityksestä, toimialasta, toimintaympäristöstä ja ajasta jossa olemme. Olennaisuusarviointi tuo […]
Yrityksiltä edellytettävän ilmastonmuutokseen liittyvän tiedon ja raportoinnin määrä kasvaa voimakkaasti lähivuosina. Lisääntyvän lainsäädännön lisäksi erityisesti […]
Seuraava päivitys 6/2023
Tulossa myös painettuna kirjana
Onko yrityksesi kiinnostunut koulutuksesta?
Rakennamme luottamusta. Tahdomme kehittää taloudellista raportointia ja sinun sekä muiden talouden ammattilaisten osaamista.